12 Гласуването се проведе в петък следобед въпреки проведените протести

...
12 Гласуването се проведе в петък следобед въпреки проведените протести
Коментари Харесай

Идва ли краят на свободния интернет в САЩ

12
Гласуването се организира в петък следобяд макар извършените митинги и предизвестията на организации и софтуерни компании

12
Протестите започнаха часове преди началото на гласуването

Предложението беше признато с 3 гласа " за " и 2 " срещу " Още по тематиката
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

Щатският регулатор зачертава мрежовата неутралност; Организация на обединените нации стартира спор за регулирането на " роботите убийци "
24 ное 2017
Администрацията на Тръмп е по-близо до анулация на " свободния интернет "

Законът за мрежовата индиферентност беше признат при Обама, само че републиканците желаят да го отстранен макар възраженията на софтуерните компании и публичния митинг
22 ное 2017
Нови правила за отворения интернет и мрежовата индиферентност в Европа

От 30 април 2016 година на територията на Европейски Съюз влиза в действие нов правилник, стремящ се да подсигурява достъпа до отворен интернет
7 мар 2016 Интернет асоциацията в Съединени американски щати, в която членуват Фейсбук, Amazon и други софтуерни колоси, е срещу въвеждането на плануваната промяна. Администрацията на Доналд Тръмп е жадна за промени, само че не е напълно ясно кого облагодетелстват те. Пример за това е следващият подмолен план на Републиканската партия. Този път под обстрел попадна законът за мрежова индиферентност, признат при последния мандат на Барак Обама. Законът подсигурява, че доставчиците на интернет услуги нямат право да стопират достъпа на потребителите до несъмнено уеб наличие или да упражняват надзор върху скоростта към избрани уеб сайтове против възнаграждение.

Въпреки митингите на жители и софтуерни компании на съвещанието си в петък следобяд Федералната комисия по връзки гласоподава за анулация на закона, поставяйки контрола на интернет наличието в ръцете на няколко провайдъра. Освен монопол върху пазара анулацията може да докара до отрицателен резултат върху демократичния развой в страната.

Предистория

Mрежовата индиферентност е фундаментален принцип за метода, по който действа интернет, а съгласно болшинството онлайн теоретици би трябвало да се възприема като главно човешко право. Не и за ръководителя на Федералната комисия по връзки Аджит Пей, който Доналд Тръмп назначи на поста при започване на мандата си. Още през май Пей стартира акция за анулация на признатите по времето на Обама подкрепи, като комисията застана зад него.

Интересното идва след задвижването на процедурата по анулация. Предложението мина обществено разискване, само че стана ясно, че част от онлайн мненията в поддръжка са подправени, а техните създатели - от дълго време умряли. Главният прокурор на Ню Йорк стартира следствие, само че по негови думи комисията " не оказва съдействие ".

Какво следва...

Повторното гласоподаване в поддръжка на предлагането на Пей може да докара до цялостна смяна на интернет екосистемата в Съединени американски щати. Доставчиците ще получат опцията да вкарат спомагателни такси за достъп до несъмнено наличие и да забавят връзката към избрани уеб сайтове или даже да я спрат. Технологичните компании към този момент предизвестиха, че сходен ход ще сътвори монопол върху интернет наличието, държан напълно от огромните провайдъри в Съединени американски щати - AT&T, Verizon, Comcast, a дребните ще се трансфорат в неконкурентоспособни. Ефектът от това няма да е прекомерно огромен за компании от ранга на Фейсбук или Amazon, само че съществено би ощетил по-малки платформи или производители на наличие, като онлайн медиите да вземем за пример.

... и какъв ще бъде резултатът върху потребителите

Такъв сюжет напълно ще промени и типа на пазара на интернет услуги. Подобно на доставчиците на кабелна телевизия интернет провайдърите могат да възприемат същата тактика, предлагайки пакети с достъп към избрани уеб сайтове на избрана цена. Освен опасност към конкурентоспособността и удар по съществени човешки права в дълготраен проект самият либерален развой може да се окаже под опасност. Равният достъп до разнообразно интернет наличие подсигурява, че потребителите не са ограничавани в избора си на информация, само че след решението на комисията това към този момент не е несъмнено.

Всъщност казусът се крие в това, че интернет доставчиците влагат милиарди в построяването на инфраструктура, от която в последна сметка най-голяма изгода извличат огромните интернет платформи. Подкрепата на провайдърите не е учудваща, само че с цел да се стигне до обстановка, в която всички печелят, ще са нужни доста повече връзка и доста по-малко странна интервенция от републиканците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР