12 Факсимиле от обвинителния акт, по който в нюйоркски съд

...
12 Факсимиле от обвинителния акт, по който в нюйоркски съд
Коментари Харесай

Българката, която потопи Мозамбик в дълг

12
Факсимиле от обвинителния акт, по който в нюйоркски съд стартира дело против участниците в схемата

© Капитал 12
Пред федерален съд в Бруклин, Ню Йорк, Детелина Събева се призна за отговорна по едно от обвиняванията по случая - за пране на пари

© Getty Images / Bloomberg " Чудесно, братко. Консултирах се и те апелирам да заделиш 50 милиона пилета. Какъвто и брой пилешко да имаш, ще прибавя 50 милиона от моята порода. "
Това известие, звучащо като прост фрагмент от делова преписка за бройлери, надали би развълнувало мнозина. Поне до момента в който не пристигна и разшифровката. Авторът му е Теофило Нангумеле, представител на кабинета на президента на Мозамбик. Получателят е ливанецът Жан Бустани от записаната в Абу Даби холдингова група Privinvest, представяща се като " една от най-големите в света групи за строителство на морски кораби, подводници с мотори на водород, суперяхти, офшорни структури и свързани с тях услуги ". Бустани незабавно препраща към свои чиновници известието " 50 млн. за тях и 12 млн. за (...) (5%) ==> общо 62 млн. от горната страна ". А " пилетата " са милиони долари за подкупване на държавни чиновници в Мозамбик и за персонално облагодетелстване на интернационална незаконна група, в която се оказа, че взе участие и българката Детелина Събева.

Тя работи в Credit Suisse, само че някъде към април 2013 година по изказванията на американските прокурори тя дружно с няколко свои сътрудници стартира да работи в ущърб на банката и в интерес на Privinvest, години наред съучаства и получава милиони долари от схемата, в която Мозамбик - една от бедните страни в Африка, изтегля заеми за над 2 милиарда $. Почти нищо от това, за което са получени заемите, не е изпълнено, само че страната е докарана на ръба на прекъсване на заплащания по външен дълг.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сглобяването на схемата

Сглобяването на инструментите за толкоз огромна машинация стартира през 2011 година и тя продължава до 2016 година Основен уредник е Бустани, само че най-тежката отговорност, наподобява, се пада на Събева и двамата ѝ сътрудници капиталови банкери, които е трябвало да обезпечат парите.

Твърденията са от обвиняването (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато против осем души във федерален съд в Бруклин в самия завършек на 2018 година Тогава текстът е засекретен от съда, само че конфиденциалността е снета през март т.г., а през май Събева се признава за отговорна по едно от обвиняванията - финансова машинация за пране на пари. Останалите са за скрит план за машинация с скъпи бумаги и за нарушение на закона за битка с корупцията в чужбина, както и за корист с разпоредбите за вътрешен надзор.

На съвещанието не е упоменато Събева да е сключила съглашение с прокуратурата, а юристът на българката отхвърля коментар пред Bloomberg и Reuters. Тя е арестувана на 3 януари в Лондон и пусната под гаранция от 2 млн. $ с право да пътува до Ню Йорк. На 20 май тя се явява непринудено и признава за получени 200 000 $, въпреки да има свидетелства за преводи към нейна сметка в банка в ОАЕ през 2013 година за към 2.2 млн. $. Според Bloomberg останалите обвинявания против нея са били снети, само че съдията е засекретил случилото се в залата.

Бустани е единственият различен в ръцете на американското правораздаване. Бившите капиталови банкери Андрю Пиърс и Сурджан Сингх оспорват във Англия настояването на Съединени американски щати да бъдат екстрадирани. Бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан е задържан по искане на Съединени американски щати в Южна Африка, само че преди седмица правосъдният министър взема решение вместо това да го съобщи на Мозамбик, въпреки да няма съглашение за изгонване сред двете страни. Другите са финансовият шеф на Privinvest и чиновници на финансовото министерство и на разузнаването на Мозамбик (SISE).

Засегнатите банки са швейцарската Credit Suisse и съветската ВТБ (прокуратурата на Съединени американски щати ги назовава единствено " капиталова банка " 1 и 2, против тях няма обвинения), които обвинените са убеждавали с подправени документи, че мозамбикската кредитна линия е чиста и обезпечена. Всъщност от нея са били откраднати най-малко 200 млн. $ за персонална изгода.
Докато не пипнат Съединени американски щати
За измамата в Мозамбик се пишеше години наред в медиите, само че действително не се случваше нищо, до момента в който не се намесиха Съединени американски щати. А повода е, че са наранени американски вложители и доларови преводи са правени и през американски банки.

Тогава изплува и името на Събева, което в обвиняването се загатва 70 пъти, тъй като дружно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх изиграват основната роля. Пиърс е бил началник на Групата за световно финансиране в Credit Suisse, Събева е била негова подчинена и вицепрезидент на поделението, а Сингх - шеф в него. Тя си потегля от банката през август 2013 година, Пиърс я последва през септември, само че към този момент работят от април и за компанията в Абу Даби и са обмисляли схемата още през 2012 година Сингх продължава да е ръководещ шеф до февруари 2017 година

И тримата са били наясно по какъв начин работи вътрешният надзор на Credit Suisse. Те са прикривали информация за качеството на плановете в Мозамбик от работодателя си и въпреки банката да е знаела за съмнителната известност на Privinvest, нищо не е подхванала, твърди обвиняването. Детайлите в него демонстрират по какъв начин Пиърс, Събева и Сингх са се грижели да не оставят следи в връзката си. Противно на разпоредбите в банката те са си разменяли мейли по персоналните пощи, засягащи покупко-продажбите. В един от тях Пиърс написа на Събева, че в метаданните на направените от нея файлове се вижда името й: " Може би ще искаш да ги препратиш и пратиш отначало ".

Те не са съобщавали в Credit Suisse правилно защо отиват преводите - че са плащани рушвети на държавни чиновници и банкери в Мозамбик, и даже размера на отговорностите, датите на падежа по тях и способността и желанието на управляващите в Мапуто да ги погасяват. Тази процедура продължава и когато стартира предлагането по света в тези заеми да се включат други вложители. Междувременно Privinvest получава от съучастниците си в Мозамбик държавни поръчки с раздута стойност и без надзор върху осъществяването им.

Не е известно с какъв брой тъкмо са се облагодетелствали участниците в схемата, само че в обвиняването се споделя, че най-малко 50 млн. $ са останали при тях. Цитирани са извлечения от банкови сметки на банка в Абу Даби, през които Пиърс получава 45 млн. $ и превежда суми също в милиони на Събева и Сингх.
Тежката адвокатска артилерия
Защитник на Събева в Съединени американски щати съгласно Bloomberg е Майкъл Макгавърн. Той е от бостънската Ropes & Gray LLP от " тежката артилерия " на корпоративните юристи освен в Съединени американски щати, само че и в света. Основана през 1865 година, в нея има над 1200 юристи и експерти, а представителствата ѝ са в 11 основни за финансовия бизнес места в Северна Америка, Европа и Азия. Години наред адвокатската фирма оказва помощ за покупко-продажби за милиарди долари, а измежду клиентите ѝ са корпорации, финансови институции, държавни организации, известни университети

Любопитно е, че Събева освен е съумяла да ангажира толкоз огромно име в адвокатските среди, само че и че е представлявана от един от тримата сътрудници в Ropes & Gray. Майкъл Макгавърн е единият от президентите и дава отговор за случаите, в които страна като обвинители са държавни организации като Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, Комисията за търговия с скъпи бумаги (SEC) или Комисията на Съединени американски щати за търговия със стокови фючърси (CFTC). Преди да се причисли към адвокатската фирма, в продължение на над 7 години той е бил федерален зам. основен прокурор в Южния регион на Ню Йорк с сектор проведена престъпност, тероризъм и престъпни закононарушения, като е водил сполучливо каузи против две семейства от Коза ностра.

Самият Южен регион е особено място в Съединени американски щати - през 2009 година New York Times го назовава " eдин от най-мощните клубове на Ню Йорк " и " най-престижното място място за прокурори отвън Вашингтон ", от което президенти на Съединени американски щати постоянно вършат избора си за най-високите постове в администрацията. Членовете на този " клуб " разполагат с такива запаси, занимават се с толкоз значими случаи и са толкоз самостоятелни от въздействието на президента, че през последните 15-ина години нерядко е именуван суверенният регион на Ню Йорк.

Ужиленият Мозабик

Освен признанията на Събева другото огромно придвижване през последните седмици към абсурда е обвързвано с четвъртата основна фигура в заговора. Това е 63-годишният Мануел Чанг, финансов министър на Мозамбик от 2005 до 2015 година, който съгласно американското обвиняване е откраднал 12 млн. $. Той бе задържан на 30 декември м.г. на интернационалното летище в Йоханесбург по разпореждане на Интерпол и американско искане. През април южноафрикански съд постанови, че може да бъде предаден на Съединени американски щати или Мозамбик и остави правосъдният министър в Претория да избере. На 22 май министърът избра Мозамбик, въпреки да няма съглашение за екстрадиция с тази страна. Вашингтон незабавно реагира с " надълбоко отчаяние ", в това число тъй като управляващите в Мапуто са отправили своето искане седмици след американското.

В Мозамбик Чанг даже не е обвинен, а единствено разследван и тъй като към момента е с депутатски имунитет, най-вероятно единствено ще бъде разпитан и освободен. Неправителствени организации се усъмниха, че в родината си той ще бъде правосъдно преследван. Жоржи Матине, координатор на организацията Форум за мониторинг на бюджета, напомня пред южноафриканската преса, че " Фрелимо " - партията на някогашния финансов министър и народен представител, господства в Народното събрание, където наскоро е бил отритнат опит да бъде свален имунитетът на Чанг. Dow Jones отбелязва, че " Фрелимо " от дълго време има близки връзки с ръководещия Африкански народен конгрес в Република Южна Африка.

Според Transparency International Мозамбик е една от най-корумпираните страни в света - 158-а от 180 страни, т.е. сред Узбекистан и Зимбабве в най-новата ранглиста. През октомври в страната ще има президентски и парламентарни избори и наблюдаващи разясняват, че никой не желае преди тях да се разкрива вероятно присъединяване и на други хора от партията и ръководството в незаконната скица.

Разплитането на абсурда ще отнеме години и е подозрително, че напълно ще бъде въздадено правораздаване по него. Но той е следващият образец за проблемите с вътрешния надзор, колаборацията с корумпирани режими на огромни имена от международното капиталово банкиране и какъв брой високо в йерархията им стига отговорността. Тримата млади заговорници в банката - Събева е нямала и 30 години, Сингх е бил в средата на 30-те, а шефът им Пиърс - малко над 40, са предложили поредицата от заеми за стотици милиони долари и някой на върха ги е подписвал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР