12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в

...
12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в
Коментари Харесай

Покъртително: 12 души оцеляха като по чудо в огнения ад в Португалия

12 души оцеляха в един от най-смъртоносните горски пожари в португалската история, откакто съумяха да се скрият във воден контейнер, оповестява BBC. Те подхванали обезверения ход, откакто пътят към селото им бил отсечен от стихията. Хората, измежду които и 95-годишна жена, прекарали в оборудването 6 часа, преди избавителните екипи да съумеят да стигнат до тях. Пожарът към този момент лиши живота на минимум 62 души, доста от които починаха в колите си при опит да избягат.

Мария до Сю Силва се трансформира в воин, откакто трансформира водния контейнер на къщата си в укритие за жителите на Нодериньо, село, ситуирано близо до автомагистрала. Тя се опитвала да помогне на трудноподвижната си майка, която нямало по какъв начин да се качи в колата.

„ Оставете ме да умра на земята”, декларирала остарялата жена на щерка си, която обаче не се предала и благодарение на мъжа си и сина си вкарала в резервоара 81-годишния си татко и други хора от селото. Междувременно, ветровете били толкоз мощни, че безусловно отнасяли покривите на къщите.

Далеч по-лоша орис имали в региона на Мьо Гранде, друго село покрай същата автомагистрала. Към път край него полицията насочвала трафика, което вкарало десетки хора в клопката на извънредно бързо разрастващия се пожар.

„ И ние, и локалните плачехме, потресени от жегата и скоростта на пожара. Беше мрачно, толкоз мрачно сред пламъците”, разяснява британецът Гарет Робъртс. Той разказа потресаваща панорама – несъответстващи хора, горящи безотговорно къщи, избухващи бетонни ограждения.

Край обитаемото място били открити 30 натрупа в обгорели коли и още 17 покрай тях. „ Огънят идваше от всички страни. Колите се удряха една в друга при опит да избягат”, описа Мария де Фатима Нунеш. Двойката в колата зад нейната не съумяла да се избави. Жената по този начин и не излязла от горящото возило, а мъжът намерил гибелта си до него.

Пожарите избухнаха в събота след гореща вълна с 40-градусови температури и гръмотевични стихии, от които не падна дъжд. Смята се, че точно гръмотевица може да е предизвикала незапомненото злополучие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР