12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат

...
12 дни по-късно от първоначално обявените дати ще се проведат
Коментари Харесай

Важно за учениците! Обявиха новите дати за матурите, няма да удължават учебната година

12 дни по-късно от в началото оповестените дати ще се проведат матурите.
Получаването на удостоверение за приключено обучение ще се забави единствено с 4 дни, с цел да нямат проблеми завършващите с кандидатстването, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев.
От матурите отпадат Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.
Според Вълчев учениците през тази година имат повече време за подготовка и по-малко тематики, които ще бъдат включени в изпита.
Изпитите след 7 клас ще са на 15 юни по български и на 17 юни по математика. Изпитът по британски език няма да се организира.
По български няма да има въпроси, свързани със комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение и "Бай Ганьо ", „ Заточеници “ на Яворов, „ По жицата “ на Йовков и „ По беритба “ на Елин Пелин.
По математика няма да има задания свързани с неравенства и успоредни.
Вълчев увери, че децата, които са заболели и не могат да се явят на датите за национално външно оценяване, ще има самостоятелни благоприятни условия да положат изпитите.
Няма да се удължава образователната година за нито един от класовете.
През лятото, в случай че обстановката разрешава, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вид за наваксване на тези, които не са били включени в отдалеченото образование.
Освен матурите за 7 и 12 клас, присъствено ще се проведат и изпитите за професионално оценяване.
„ Принципът, който избрахме, е да се върнат в учебно заведение единствено за най-важните изпити “, разгласи той.
В учебно заведение ще се проведат и изпитите за тези, които учат в независима форма на образование, както и за тези от 12 клас, които желаят пъкъл си покачат оценките.
Вълчев призна, че е мъчно да се каже към този момент по какъв брой деца ще има в стая, само че за общоприетата ще са 10 деца.
„ Квесторите ще са по-малко, по 1 в зала, в която има квестори. Няма да позволяваме скупчване на възпитаници преди и след изпита, Министерство на вътрешните работи ще ни помогне пред учебното заведение да няма скупчване на възпитаници и родители “, добави той.
Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.
До средата на месеца ще има изясненост и от университети по какъв начин ще завърши образователната година за студентите и по какъв начин ще се проведат изпитите за кандидат-студентите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР