12 Деца и родители от Детския радиохор протестираха пред сградата

...
12 Деца и родители от Детския радиохор протестираха пред сградата
Коментари Харесай

Защо протестира детският радиохор

12
Деца и родители от Детския радиохор стачкуваха пред постройката на БНР с искане досегашният диригент Венеция Караманова да остане на позицията още най-малко две години

© Надежда Чипева 12
" Не става въпрос за разлъка, а за промяна на първа цигулка с втора цигулка. Оркестърът е същият ", разяснява Момчил Георгиев, член на УС на БНР

© Надежда Чипева Още по тематиката
Задава се нов митинг пред БНР – този път на детския радиохор
от Дневник,17 авг 2018
Музикантите от БНР стачкуваха против ниските си заплати
от Дневник,23 апр 2018
Почина създателят на Детския радиохор акад. Христо Недялков
от Дневник,29 окт 2013 Протестен концерт пред постройката на Българското национално радио (БНР) изнесоха участници в Детския радиохор с искане дългогодишната им диригентка Венеция Караманова да резервира управителната си позиция. Рокадата е наложителна поради обстоятелството, че Караманова от 2011-а година е пенсионер, а управлява представителна институция със 120 деца. За да се подсигури административно бъдещето на състава, при започване на годината радиото е провело конкурс за основен диригент, като концепцията е била той да поеме главния ангажимент за хора, а досегашната ръководителка да резервира присъединяване като почетен диригент, който приготвя състава за концерти и турнета. Самата Венеция Караманова е взела участие в избора на новия диригент Теодора Димитрова, която е потвърден експерт и не е външен човек за състава.

Опитът за промяна на поколенията преди началото на новия креативен сезон обаче среща прочувствена опозиция от страна на хористи и родители, които желаят Венеция Караманова за диригент най-малко до 60-годишния празник на състава, който е след две години. Това може да се окаже недалновидно решение поради нуждата от художествено обновяване на състава и заплахата да бъде отблъсната новоизбраната диригентка Теодора Димитрова, която има интернационална известност и елементарно би намерила реализация в чужбина.

Предисторията

Напрежението в Детския радиохор е подбудено от нежеланието на досегашната диригентка Венеция Караманова да одобри оферти й в края на предишния месец контракт, по силата на който тя продължавя да работи с децата като " почетен диригент ". Тъй като е пенсионер, до момента тя е управлявала състава на цивилен контракт. В новия договор са били закрепени шест креативен уговорката в границите на сезон и половина, с общо заплащане в размер на 3 750 лева и с алтернатива за спомагателни приходи около концерти и турнета.

Първият от тях е бил присъединяване на Караманова в лагера в Кранево, където ще се разучава репертоар за турне с два концерта на хора в Будапеща, Унгария. Тъй като тя е отказала да се включи, някои от хористите са предизвестили, че няма да дойдат на лагера, което може да затрудни присъединяване на Детския радиохор по към този момент стихотворец ангажимент.

Момчил Георгиев, който е член на Управителния съвет на БНР, разяснява пред " Капитал ", че заплаха от неуспех на сезона няма да има: " Въпросът е дали тези деца ще вземат участие за вбъдеще в живота на хора. Ние ценим това, което са постигнали до момента. Нека не забравяме, че присъединяване им е непринудено и напълно гратис ".

Родители, взели участие в протестния концерт, считат, че причина за неприятната обстановка е недостойният контракт, препоръчан на Венеция Караманова, неприятната връзка и недалновидното решение на БНР да сменят основния диригент две години преди 60-годишния празник на състава. " Тогава щеше да бъде най-подходящия миг за това ", счита Даниела Калайджиева, майка на дете от радиохора.

Според близки до състава, не всички родители поддържат митинга, защото считат, че хорът има потребност от това да се " свърже бъдещето с традицията ". При всички положения обаче обстановката е стресираща за децата, огромна част от които са в сложната възраст 12 - 16 години и изживяват прочувствено протичащото се.

Защо в този момент

67- годишната Венеция Караманова има повече от 40-годишна история с Детския радиохор, най-много като асистент на починалия Христо Недялков. Според Момчил Георгиев от БНР не могат да се вършат паралели сред метода, по който тя наследи позицията на основен диригент от него при кончината му, още повече, че той бе и създател на хора. " Решихме, че в този момент е удачният миг, в интервала сред два сезона. " И отново споделям: Не става въпрос за разлъка, а за промяна на първа цигулка с втора цигулка. Оркестърът е същият. Ти можеш да си предаваш опита и тази позиция ", прибавя Георгиев.

Новоизбраната след извоюван конкурс диригентка на Детския радиохор Теодора Димитрова е родена през 1968 година и е един от експертите с висока известност както у нас, по този начин и в чужбина. Магистър е по Хорово диригентство от музикалната академия " Панчо Владигеров " и е работила с едни от най-награждаваните съвременни български хорове като " Христина Морфова " и учреденият от нея с ядро от някогашни артисти от радиохора " Те деум Адорамус ". Работила е като гост-диригент с хорове от Румъния, Швеция и Холандия, гостувала е като преподавател в музикалната академия в Гьотеборг, Швеция и е водила майсторски класове и семинари в Холандия. Според музикални педагози Димитрова е един от най-логичните продължители на хора и в случай че в този момент моментът бъде изтърван, или с сходни митинги бъде личностно наранена, има риск да бъде изгубена като експерт за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР