12 © Юлия Лазарова 12 © Цветелина Белутова Изборите за

...
12 © Юлия Лазарова 12 © Цветелина Белутова Изборите за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кой иска да оглави БНТ; Опозицията в Гърция печели местните избори

12 © Юлия Лазарова 12 © Цветелина Белутова Изборите за европейски парламент отминаха, само че в някои партии още проучват последствията. Предвид разтърсванията в ГЕРБ и Българска социалистическа партия, част от реакциите са малко прекомерни. Като коментара пред bTV на Менда Стоянова - член на управлението на ГЕРБ и до неотдавна минаваща за непосредствен сподвижник на зам.-председателя Цветан Цветанов. По мотив неговото наложително отдръпване тя сподели - " незаменими хора няма ". Иво Христов пък, който напусна президентството, с цел да стане евродепутат от листата на Българска социалистическа партия, която пък напусна преди осем години, с цел да прави новото ляво, в този момент се сърди на обществото поради успеха на ръководещите. Но най-разтърсени наподобяват в Съюз на демократичните сили, които завоюваха едно място в Екологичен потенциал, тъй като бяха приютени от ГЕРБ. Седесарите в понеделник почерпиха с торта " Победа 2019 " и споделиха, че партията е спряла Българска социалистическа партия и се възражда, а Радан Кънев от " Демократична България " бил отишъл в Брюксел по благосклонност...В късния следобяд обаче пристигна същинска политическа вест - Мария Габриел, която в този момент е еврокомисар, само че беше определена за евродепутат с листата на ГЕРБ, се е отказала от мястото си в Народното събрание в Брюксел. Тя или е уверена, че отново ще бъде препоръчана от държавното управление за комисар в новия мандат от есента, или повода е друга. На нейно място би трябвало да влезе Лиляна Павлова, която единствено преди дни получи ново място в комисията по европейски фондове на българския парламент.

Природата накара някои управници - кметове, регионални шефове, пожарна и полиция, да са по-концентрирани в дилемите. Падналият дъжд в Пловдив в неделя вечерта принуди министърът на вътрешните работи Младен Маринов и началникът на пожарната Николай Николов да отидат на място. Пороят беше толкоз огромен, че градът безусловно беше непристъпен. В един от локалните уеб сайтове се появи видео, което демонстрира по какъв начин двама души прекосяват подлез с кану. Наводнения имаше и във Велико Търново, Монтана, Горна Оряховица и други Валежите ще продължат и във вторник.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Българска национална телевизия - кой ще се състезава за мястото на Константин Каменаров

В състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия ще се състезават осем претендента: спортният публицист в Българска национална телевизия Сашо Йовков, водещият на развлекателни тв формати Кръстю Вапцаров, журналистът от Българска национална телевизия и някогашен представител на Румен Петков - Явор Симов. Документи подадоха още журналистът Сашо Диков, и.д. генералния шеф на малкия екран Емил Кошлуков, инженер Радостслав Главчев, Стоил Рошкев и Никола Тодоров. Сегашният изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен шеф на Българска национална телевизия 1, е апетитен за любимец за поста. Отново - защото през лятото на 2017 година, когато взе участие в предходния конкурс, се очакваше точно той да го завоюва, само че не съумя - поради огласена информация за подозрително доказване на управнически стаж с записка от партийната телевизия на " Атака ". Тогава за него се смяташе, че се употребява с поддръжката на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - предприемачът Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД, която беше благосъстоятелност на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова. Той беше за малко и изпълнителен шеф на ТV7, финансирана с пари от КТБ и затворена след банкрута на банката.
Един от главните въпроси е в каква посока ще поеме новинарската и публицистична стратегия на Българска национална телевизия. В това отношение е и страхът Кошлуков да продължи с показаното до момента. Другият проблем е, че държавната медиа е в тежко финансово положение.
Управляващите пробват да оправят кашата със глобите по селската стратегия

Държавата ще опита да спре опцията голям брой санкционирани за нарушавания по програмата за селските региони да съумеят да си получат назад парите. Миналата седмица Върховният административен съд анулира методиката за установяване на глобите поради фрапиращо незаконнaта й процедура по издаване. Това отвори опцията всички осъдени в последните години да изискат да им бъдат върнати платените санкции. За да попречат на това, депутати от ГЕРБ внесоха в Народното събрание в понеделник законови ремонти, които още на следващия ден ще бъдат експресно прегледани от земеделската комисия. Текстовете - като се изключи че най-сетне основават ред, по който се пишат актове по програмата, плануват още, че обжалването им не стопира осъществяването, както и вкарват експлицитното предписание, че се отнасят и за актове, издадени преди актуалните промени.

Именно с последната корекция ръководещите ще се опитат да решат голямата каша с анулираната методика, което дава опция нарушителите да потърсят парите си назад, т.е санкциите им да не останат за сметка на данъкоплатците. Подходът обаче наподобява много противоречив, доколкото на процедура се вкарва ново законодателство със задна дата.

Опозиционната " Нова народна власт " с безапелационна победа на локалните избори в Гърция

Дясната опозиционна партия " Нова народна власт " завоюва изборите за кмет на Атина, Солун и редица други градове, както и районните избори в 12 от 13-те области в Гърция. Така се затвърди наклонността от първия тур на локалните избори и на изборите за Европейски парламент преди една седмица. В Атина за кмет е определен Костас Бакоянис, наследник на някогашната кметица от консервативната " Нова народна власт " Дора Бакоянис - първата жена, определена за кмет на Атина през 2003 година В региона Атика, където са близо 30% от записаните гласоподаватели в Гърция, губернаторът Рена Дуру от " Сириза " беше надвит от консерватора Гиоргос Патулис.
След успеха в локалните избори " Нова народна власт " се обрисува с най-големи шансове за продобиване на предварителните избори на 7 юли, оповестени от премиера Алексис Ципрас, откакто партията му " Сириза " загуби евроизборите.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Папа Франциск приказва с медиите в самолета на връщане от визитата си в Румъния

Фотограф: Pool
" Умолявам ви да не разрешаваме Европа да бъде завладяна от скептицизъм или от идеологии, тъй като през днешния ден Европа е нападана не с оръдия и бомби, а с идеологии, които не са европейски, които идват или извън, или от дребни групи в Европа. "

Папа Франциск пред публицисти след последните избори за Европейски парламент, в които се ускориха позициите на евроскептични, антиимигрантски и крайни партии

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правната комисия разисква парите на партиите

Как партиите, които получават държавна дотация, да върнат надвзетите средства от 2016 година насам. Това ще разискват депутатите от правната комисия в Народното събрание във вторник, когато ще преглеждат промени в Закона за политическите партии, препоръчани от държавното управление. В седмицата преди вота на 26 май Слави Трифонов разгласи, че за 2018 година обединенията с право на държавно финансиране са получили няколко милиона лв. повече. Оказва се, че това е процедура от 2016 година и се дължи на пояснение на закона, направено в Министерството на финансите. Сега държавното управление предлага парите да се върнат със задна дата.
Във вторник ще се разисква и предлагането на " Воля " от 2017 година, с което желае извънпарламентарните партии да не получават пари от страната.

30 години от кървавите събития на площад Тянанмън

Човек стои пред колона от танкове на площад Тянанмън в Пекин на 5 юни 1989 година

Фотограф: Stringer
Снимката с индивида по бяла риза, който стои самичък пред колона от танкове, откакто стотици и даже може би хиляди негови съидейници са били убити, се трансформира в знак на удавения в кръв от управляващите студентски митинг на китайския площад Тянанмън през 1989 година Утре, 4 юни 2019 г, се навършват тъкмо 30 години от събитието, наричано още Клането на площад Тянанмън. Този ден бележи краят на серия студентски митинги, почнали близо два месеца по-рано, с претенции за демократични промени в Китай. И през днешния ден китайските управляващи не престават да се пробват да изтрият всички мемоари за времето, когато съвсем изгубиха властта си.

Подобрява ли се или се утежнява достъпът до информация в България

Във вторник Програма достъп до информация (ПДИ) ще показа деветнадесетия си годишен отчет за положението на достъпа до информация в България. На конференцията в Българска телеграфна агенция от 11 ч. ще стане ясно кои са общините и институциите, които имат най-хубави и най-лоши практики за достъп до информация, какви са проблемите при търсене на данни и обяснения и препоръките на специалистите за решаването им, както и трендовете в правосъдната процедура по тематиката.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

До 15 юни всяко домакинство в София може да изиска гратис да му се размени остарялата печка на твърдо гориво с един от четирите разновидността - Топлоелектрическа централа, централно отопление с газ, инсталиране на климатик или отоплително устройство на пелети.
Това е една от ограниченията, която съгласно столичната община ще помогне за възстановяване на чистотата на въздуха в града. Тя обаче може да обхване едвам 15 000 семейства, до момента в който данните сочат, че в София на " твърдо гориво " се отопляват близо 55 хиляди жилища.

Фаворитът за идващ английски министър председател Борис Джонсън даде обещание, че " излизаме на 31 октомври със или без договорка ", в случай че бъде определен за правоприемник на подалата оставка Тереза Мей. Тя остави след себе си разграничена страна и парламент без консенсус за бъдещето на петата по величина международна стопанска система.

Американската федерална администрация по въздухоплаване разкри нов проблем със самолетите Боинг 737 Макс , които сега не се употребяват. Според нея повече от 300 от тях, както и някои от предходното потомство 737 може да имат дефектни елементи в крилата. Агенцията ще упорства те да бъдат бързо отстранени.

РАЗОЧАРОВАНИЕ НА ДЕНЯ

" Истината е, че чаках ГЕРБ да се срине изцяло, тъй като няма общество, което да толерира корупцията, само че се оказва, че българското общество е някаква особеност ".

Иво Христов, новоизбран евродепутат с листата на Българска социалистическа партия, до неотдавна шеф на кабинета на президента Румен Радев.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Доналд Тръмп и брачната половинка му започнаха второто си посещаване във Англия


Президентът на Съединени американски щати минава около боец, строен в неговата чест в двореца Бъкингам, Лондон

Фотограф: Toby Melville
Американският президент Доналд Тръмп и брачната половинка му Мелания кацнаха в Лондон на втората си аудиенция във Англия. Първата дама се качи в самолета в тематична рокля - с изображенията на забележителности от столицата като Биг Бен и алените двуетажни рейсове. На слизане беше с различен тоалет, а с трети - при кралицата. Тръмп ще получи всички почести, които се поставят на държавен глава - ще има обяд и вечеря с кралица Елизабет II, ще пие чай с принц Чарлз. Към него във Англия ще се причислят щерка му Иванка, синовете му Доналд-младши и Ерик и съпругите им.
Във вторник Тръмп ще се срещне с Тереза Мей и други английски политици и ще участва на бизнес конгрес. В сряда още веднъж ще се срещне с кралицата и с Мей на гала в южния град Портсмут за отбелязване на 75-ата годишнина от Деня Д през 1944 година - десантът в Нормандия по време на Втората международна война.
Малко преди да кацне в Лондон, Тръмп написа в туитър провокативен текст против кмета на града Садик Хан. Той го назова - " безспорен несретник, който вместо да се занимава с мен, да се оправи с престъпността. " Ден по-рано кметът сподели, че визитата на американския президент е значима, само че не би трябвало да се опъва червен килим пред него. И в предходни години Хан е имал сериозни изявления по адрес на Тръмп.
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин пък съобщи, че няма да участва на приема в понеделник, тъй като счита, че Мей " не трябва да разпъва аления килим за държавно посещаване в чест на президент, който се отхвърля от жизненоважни интернационалните контракти, поддържа отрицанието на климатичните промени и употребява расистка и женомразка изразителност ".
Преди два дни се появиха информации, че Тръмп е нарекъл Меган Маркъл, брачната половинка на принц Хари, злобна поради рецензии по негов адрес от предходни години. Американският президент отхвърли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР