12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Още по темата

...
12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Още по темата
Коментари Харесай

CogZum и нейният app за умна кухня

12 © Цветелина Белутова 12 © Капитал Още по тематиката
Софтуерният преподавател на Враца

Емилиян Кадийски е прочут като създател на " Враца програмен продукт общество ", само че напъните му за развиване на IT бранша включват и преподавателска активност
5 окт 2018
Професия: Социален бизнесмен

За специалността споделя Николета Попкостадинова, създател на Loveguide
3 окт 2018 - Проектът притегля интереса на вложителите и получава финансиране в размер на 100 хиляди евро.

- Българската компания с разработка в питателните технологии беше измежду 30 определени да показват плана си на European Food Venture Forum 2018.Според данни на Организация на обединените нации една трета от храната, което светът създава, се изхвърля. Домакинствата в Европа и Северна Америка оставят след себе си сред 95 и 115 кг годни за консумация артикули всяка година, или приблизително 700 паунда (1500 лева.) в парична стойност. Иво Димитров счита, че може да предложи решение на казуса. Фирмата му CogZum (която оперира през сдружението " Когзум България " ) пуска програмен продукт, който подкрепя рационалното ръководство на продуктите в кухнята и предотвратява изхвърлянето на храна. Апликацията е композиция от цифров лист за извършване на покупки и надграждащ се образован азбучник на храната, с която потребителите разполагат в домовете си.

Решението стартира от моя ледник

Идеята за основаването на сходна система не се ражда инцидентно, а се оформя в продължение на година. Създателят на приложението Иво Димитров вижда, че в личното му домакинство храната не се ръководи рационално – постоянно, когато пазари, не съумява да купи всичко належащо, а също по този начин вижда, че изхвърля огромно количество храна. Той стартира да търси решение на казуса – в началото посредством класическите способи с бележки на хладилника, а по-нататък пробва и с към този момент съществуващи мобилни приложения, които оферират система за ръководство на храната. Той усеща, че приложенията за споделено извършване на покупки съумяват да отговорят единствено на част от потребностите му и че главният съставен елемент, който следи по кое време изтича срокът на валидност на храната, липсва. Димитров счита, че за разлика от нашите баби, които са имали време и умения за оползотворяване на всички хранителни съставки, сегашните генерации са затруднени и не задоволително умели в извършването на покупки и потреблението на продуктите. В резултат на това се изхвърля трагично количество храна.

В момента, в който даден артикул бива отметнат от листата за извършване на покупки, той се реалокира в каталога. Приложението следи положението на продукта, като при приближаване на крайния период на валидност каталогът изпраща предизвестие на телефона на потребителя, че е време да употребява продукта. Засега това не се случва автоматизирано, а данните за покупките и за изчерпените количества се вкарват ръчно, което изисква време и старания. Разработчикът на приложението възнамерява в бъдеще да усъвършенства тази част от процеса, като една от концепциите е инсталиране на камера в хладилника, която да разпознава периодите на валидност на продуктите.

Според Димитров приложението оказва помощ на потребителите при избора какво да закупят и преценката от какво имат действителна нужда. Така се заобикаля двойното закупуване на артикули и презапасяването. Но с изключение на да асистира в организацията на кухнята, основателят на приложението счита, че създаването има капацитет да взема решение и по-глобални проблеми. " CogZum доста усъвършенства качествата ни да наблюдаваме храната, която влиза и престоява в семейството ни, и по тази причина води до понижаване на количествата излязла, т.е. изхвърлена храна ", изяснява Димитров.

Според него потребителите в България имат по-съзнателно отношение към храната, съпоставени с тези в останалите страни, където цените ѝ са ниски, а изобилието – голямо. Това се дължи на по-голямата им непосредственост до процеса по нейното основаване. " Това е едната страна. Все отново всекидневието е забързано и у нас. Времето, което може да се отдели в тази тенденция, е все по-малко. Разумното ръководство на храната в семейството е невероятно без такова приложение за едно съвременно, динамично семейство. Това е и главният профил на потребителите на приложението. "

Свеж капитал

За първия стадий от развиването на платформата Cogzum получава финансиране в размер 100 хиляди евро от " Одасио " - капиталова компания на Христо Ибушев, синът на притежателя на военния цех " Арсенал ", която поддържа планове, свързани с нововъведения в зелени технологии. Сумата ще бъда получена на няколко стадия, с опцията за доинвестиране. Стартиращата компания счита да кандидатства и за европейско финансиране.

Димитров чака доста да усили приходите си, откакто пусне на пазара фамилния пакет на приложението, който ще разреши нацяло семейство да употребява един акаунт, в който информацията да се обновява в действително време за всички ползващи го. Димитров чака с това да покаже сериозния капацитет на платформата, който до момента се загатва от интереса към нея. Българската компания е измежду 30 определени да показват плана си на European Food Venture Forum 2018. Освен на EFVF създаването на CogZum е отличена като финалист на Food Matters Live (Лондон, 2016), REFRESH Food Waste (Берлин, 2017) и MobCon Europe (Sofia, 2017) и влиза в Top 50 Changemakers in Europe, Food Waste Innovation Network, март 2018.

Какво следва

Приложението е свалено близо 10 000 пъти и се предлага публично на пет пазара – България, Съединени американски щати, Англия, Холандия и Ирландия, само че има консуматори от 20 страни. Най-големият пазар сега е Англия, а най-бързо растящият е Съединени американски щати. В идващите две години платформата ще се развие към всички пазари в Западна Европа. Планирано е приложението да бъде преведена също и на немски и испански език. " Подобни планове изискват доста огромен първичен период на обработка. Разработката на приложението не е спряла. То започва през 2016 година, като все още единствено към 25% от концепциите са имплементирани ", споделя Димитров. През първото тримесечие на 2019 година следва стартирането на Android и Apple Watch версиите. А в близкото бъдеще CogZum ще предложи лични умни кухненски устройства, както и доста други спомагателни функционалности на приложението. Амбицията на основателя е да сътвори едно изцяло решение за кухнята на бъдещето.

Няколко месеца след стартирането на приложението във Англия Димитров открива, че за потребителите там е мъчно да възприемат името на приложението и то бива заменено на Cozzo, като двойната писмен знак " z " имплементира в себе си двете послания на компанията – zero food waste и zero shopping troubles.

От компанията към този момент договарят с няколко огромни вериги английски супермаркети, които имат онлайн магазини. Целта е в бъдеще приложението да предлага опция и за онлайн извършване на покупки на хранителни артикули, защото проучвания сочат, че то става все по-популярен и желан избор. Плюс за бизнес модела на платформата е, че супермаркетите, с които ще си партнират, са интернационалните вериги, което Димитров чака да улесни договарянията с непознати представителства. CogZum обмисля и партньорство с английския стартъп Oleo, който предлага решение за обмяна на храна сред потребителите.
Като съществени съперници на бизнеса Димитров показва другите приложения за споделени описи за извършване на покупки, както и онлайн магазините. Това, с което се надява да притегли потребителите, е, че CogZum уголемява вариантите на този вид приложения с нещо доста по-полезно от самия лист за извършване на покупки – опцията за следене на периода на валидност. Q&A

Как се рекламирате?
Засега се популяризираме единствено цифрово – в обществените мрежи. Имаме профили във Фейсбук, Twitter, Pinterest и Instagram, както и блог на личния ни уебсайт, където преглеждаме казуса с изхвърлянето на храна по доста разнообразни способи. Нашата публика са най-вече фамилиите по тази причина и Фейсбук е най-полезен за нас.

Коя е най-голямата компликация пред бизнеса ви?
Да успеем да достигнем до хората и да ги убедим в сериозността на казуса. Най-голямото предизвикателство пред бизнеса ни през днешния ден е развиването на платформата и намирането на стратегически сътрудници. Искаме да облечем положителната идея, с която сме се захванали, с повече информация, тъй че всеки човек да разбере за казуса с разхищението на храна.
Другият огромен проблем беше намирането на хора. Когато стартирах плана, се пробвах да ходя по " рецептата за триумф " – смятах, че подобен сложен план би трябвало да се започва от най-малко двама-трима души, които да си оказват помощ взаимно, само че по този начин и не открих тези хора. Имаше хора, които влизаха за малко в плана и по-късно се отказваха. В момента екипът се състои от трима души – от мен, човек, който се занимава с маркетинга, и тестов инженер. Започваме да си партнираме и с дизайнер и желаеме да разтеглим екипа си още.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР