12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Статията е

...
12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Статията е
Коментари Харесай

Курортът, който няма опасност да бъде застроен

12 © Надежда Чипева 12 © Надежда Чипева Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

И през лятото, и през зимата местността Узана има какво да предложи на феновете на планинските завършения. Широко знае се, че там се намира географският център на България, обозначен с бетонна пирамидка в цветовете на националния трикольор. Слабо известен обаче e фактът, че мястото предлага нелоши условия за ски и нискобюджетна фамилна почивка на чист въздух и зеленина.

Фотограф: Надежда Чипева Титулувана публично за курортен комплекс преди десетина години, Узана ще ви изненада с простора, който няма късмет да бъде застроен. Причината е, че вода до такава степен е мъчно и скъпо да се докара. Затова и единствените места за настаняване са някогашните туристически спални, строени по времето на социализма, когато за нужната инфраструктура не е пестена нито държавна пара, нито комсомолски възторг.

Фотограф: Надежда Чипева Легла в комплекса има задоволително и на цени за всеки джоб - от 12 лева в хижа " Узана " до 60 - 80 лева в реновираните хотели. Един от първокласните е фамилният хотел " Балканци ", където на въпрос " каква бира оферирате " ще ви разсмеят с: " Че студена, по какъв начин каква! "

Фотограф: Надежда Чипева Пътят до местността е асфалтов и добре поддържан. По него може да минете даже с електрически автомобил, а на върха има зарядна станция. През зимата пътят до Узана се почиства постоянно поради скиорите. Макар да е релативно ниско - сред 1220 и 1350 метра надморска височина, при валежни зими там пада задоволително сняг. Пистите са късички и не доста стръмни - най-дългата е 1300 метра, само че са чудесни за учещи се, за приблизително напреднали скиори и деца. Лифтовете са в безупречно положение и цените за прилагане са обществени: 12 лева е картата дневно, за деца е на половина. За 10 лева може да се наемат елементарни ски, а 20 лева е наемът за карвинг ски.

През останалите сезони Узана е добра изходна точка за пешеходен туризъм. На два часа и половина е връх-паметникът Шипка, на час вървене е връх Исполин (1524 м). През поляната минава и туристическият маршрут Ком - Емине, който по сметките на хижарката на " Узана " Милена Ботева се изминава годишно от 500 души.

Милена Ботева, хижар на " Узана ", изяснява, че защото мястото е прохладно, тук въздухът е най-чист, а билките - най-лековити.

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
С бебета на път

Полезни препоръки за пътешестване с дребни деца
17 ное 2017
Тичай, Антония, тичай!

Антония Григорова е първата жена, която ще пробяга скоростно тежкия маршрут Ком - Емине
28 юли 2017
Пътуване по тематика

Пътешествия с идея и тематични екскурзии
22 юли 2016
Под намерено небе

Дните и нощите на фестивалното лято
10 юли 2015 За 18-те й години на поста Милена Ботева споделя, че мястото се цени освен от младежите, които " идват на поляната да гуляят ", само че и от по-възрастни хора. " Тук е равно и е уместно за разходка на хора в по-напреднала възраст. Тъй като мястото е прохладно, се счита, че въздухът тук е най-чист, а билките - най-лековити ", продължава още хижарката. Тя съжалява, че към този момент няма кой да провежда фестивала " Узана поляна фест ". " Заради него идваха доста хора, производители на естествени артикули и занаятчийски артикули. Ставаше огромно забавление ", споделя тя. Надеждата й е отново да има такива събори, а страхът - да не вземе Узана да се хареса на мотористи и хора с АТВ-та, които " единствено ровят пътеките и плашат животните ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР