12 © Надежда Чипева 12 Ако искате са получавате информация

...
12 © Надежда Чипева 12 Ако искате са получавате информация
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

12 © Надежда Чипева 12 Ако желаете са получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук

Обновяването на следената от Ахмед Доган и Данаил Папазов " Топлоелектрическа централа Варна " е подсигурено с нови 22 млн. лева заемен запас от Д банк, стана ясно през седмицата. Договорът за заем е от 26 февруари, само че става забележим чак в този момент от вписан в Търговския указател залог върху централата и нейни активи в интерес на банката, която е благосъстоятелност на Фуат Гювен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сумата евентуално е за течащата реставрация на блоковете на ТЕЦ-а, който, откакто беше добит от политиците от Движение за права и свободи, печели, без да работи, от контракти за леден запас с държавната " Електроенергиен систематичен оператор ". Няма обаче публична информация дали заемът е усвоен.

Междувременно наклонността за понижаване на цената на природния газ ще продължи и през идващия месец, като се чака новото намаляване да е към 1.7%. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще утвърди съответната цена за юни в първия ден на месеца, заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов на днешното намерено съвещание. Тогава точно " Булгаргаз " ще внесе и обновени данни за борсовите котировки и за осреднения курс на $ през месеца, които също ще бъдат регистрирани при определянето на цената.

Намаление, само че в пъти по-голямо бе регистрирано при електрическата енергия на борсата, която предходната неделя означи рекорден срив. От началото на деня (0:00 часа) до 19 часа доставките на ток на свободния пазар се реализират при цени под 0.1 лева./мВтч.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Рекордно ниски са били цените в ранния следобяд на деня, сред 13 и 15 часа - 0.06 лева./мВтч. За съпоставяне, това би била цената на потребената електрическа енергия в едно приблизително домакинство за два месеца, без да се включват таксите за транспорт и достъп (135 лева./мВтч). Средната базова цена на борсата за 24 май е 4.5 лева./мВтч. Това също е самобитен връх, защото до момента този индикатор не е падал под 10 лв..

Новините за финансовото положение на сдруженията в енергетиката продължиха и през миналата седмица. Например държавната " Булгартрансгаз " записва по-малко доходи, двойно по-голяма облага, спомагателни заеми и близо половин милиард лв. по-малко по сметките си. Големите парични потоци на сдружението са свързани с построяването на газопровода от турската към сръбската граница като продължение на " Турски поток " и нужните компресорни станции.
Владимир Малинов, шеф на " Булгартрансгаз ".

Фотограф: Надежда Чипева
Реално харчовете на компанията, която се занимава със предпазване и транспорт на природен газ, са над 1.1 милиарда лева за предходната година, което е 17 пъти над резултата за 2018 година В резултат на това наличностите по сметките на " Булгартрансгаз " понижават от близо 517 млн. лева до единствено 97 милиона, и то макар изтегления заем 391 млн. лв.. И въпреки всичко - макар че приходите от оперативна активност понижава с 15 млн. лева - до 358 млн., сдружението регистрира облага 104 млн. лева

/////ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ И ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

### Най-мащабната промяна в енергетиката от години насам е напът да се случи в идващите седмици. Очаква се ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов да внесе предложение за промени в законодателството, с които от 1 октомври всички небитови консуматори да бъдат задължени да купуват ток от борсата. Това значи, че даже най-малките търговски обекти като магазинчета, фризьорски салони, кафенета, адвокатски адвокатски фирми и така нататък ще би трябвало да излязат на свободния пазар.

### Защо е комплицирано цената на електрическата енергия да бъде калкулирана и за какво цената на тока не е това, което виждате в месечната ви сметка? Парадоксалното е, че тя не е единствено това, което плащате, а е един извънредно комплициран набор от съставни елементи по цялата верига на цената, като съвсем всеки съставен елемент е мощно повлиян от административни ограничения и данъчни политики.

### Иновативните решения за предпазване на сила ще играят значима роля за обезпечаване на консолидираното на възобновими енергийни източници в мрежата в Европейски Съюз, демонстрира ново изследване, оповестено от Европейската комисия.

### Отрицателните цени на електрическата енергия, подбудени от свитото ползване поради корона ограниченията, за следващ път отчетливо демонстрираха неналичието на еластичност в немската електроенергийна система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР