12 © Капитал 12 Артър Хюго Сесил Гибсън е американски

...
12 © Капитал 12 Артър Хюго Сесил Гибсън е американски
Коментари Харесай

"По-евтино, отколкото да ходиш пеша"

12 © Капитал 12 Артър Хюго Сесил Гибсън е американски откривател, който дружно с сътрудника си Джоузеф Меркел (създал именития мотоциклет " Летящият Меркел " ) има патента на първата електрическа тротинетка. Годината е 1916, а името на продукта тогава е Autoped. Tой е тестван от пощальоните в Ню Йорк, провеждат се надпревари с него, а в Калифорния даже една компания купува 50 бройки, с цел да ги дава чартърен за разходки от, до и около плажа. Рекламират го с това, че разноските му са толкоз ниски, че е " по-евтино, в сравнение с да вървиш пешком ".

Уви, сметките на компанията не излизат. Първо рецензията унищожава Autoped-a - електрическата тротинетка е оповестена за по-скъпа от колело и по-неудобна от мотор, на който въпреки всичко можеш да седиш. После идва Голямата меланхолия и планът дефинитивно потъва.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 103 години по-късно обаче ехото на тази концепция има късмет за доста по-голям триумф. И освен това, само че и дава обещание да промени метода, по който хората се придвижват в огромните градове. В света на вложителите това е сериозна поръчка. Идеята, че идната огромна гражданска война след осведомителната ще е в превоза, е известна от дълго време и вярата за това надува оценката на компании като Uber. А от две години насам и на тези, които оферират (отново) електрически тротинетки, като Lime и Bird. Обстоятелствата в този момент обаче са доста по-различни. Технологията може и да не е коренно нова, само че промененият свят дава повече благоприятни условия.

През последните две години компании като Lime и Bird, захранвани от стотици милиони на частни вложители, стремително завладяват град след град на към този момент пет континента. От една седмица насам тротинетките на една от тях към този момент са и в София. След по-малко от месец се чакат скутерите и на първите съперници, сред които има и напълно български компании. Всички те дават обещание гражданска война в градската подвижност, само че истината е малко по-различна.

Ако няма добра регулация, тротинетките могат единствено да допринесат за още по-голям безпорядък в така и така объркания трафик на София. Ако се ръководят добре, те могат в действителност да създадат придвижването из града по-лесно и прелестно (вижте всичко по тематиката тук).

Това не е единствената тематика за София в този брой на " Капитал ". Тук може да видите какво се случва с цените на парцелите в най-големите български градове. През последните седмици те се стабилизират, а през идващите месеци се чака на пазара да излязат и доста нови планове. Всичко това кара хората, които следят този сегмент, да споделят, че цените сега са в уравновесено положение. За спад не може да се приказва, само че бурният растеж от последните години към този момент сякаш остава обратно.

В броя ще видите още:

- Колко индивида работят в Българска национална телевизия
- Бразилската политика и пожарите в Амазония
- Когато клоновете изчезнат - какво е добре да се знае за виртуалните банки
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР