12 © Иван Червенков 12 © Валдес Радев Голямо, жълто

...
12 © Иван Червенков 12 © Валдес Радев Голямо, жълто
Коментари Харесай

По торбичката посрещат

12 © Иван Червенков 12 © Валдес Радев Голямо, жълто и найлоново. Що е то? Вероятно всеки консуматор в обществените мрежи ще може да отговори на този въпрос. През последните дни вълна от занимателни колажи обиколи интернет пространството. Макар основната роля в тях да беше отредена на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, поддържаща роля несъзнателно изигра найлоновата торбичка на комерсиалната верига Billa.

Замесването на марката повдигна въпроси дали честото му споменаване играе роля на безвъзмездна реклама и има ли резултат за бизнеса на " Billa България ". Според експерти на пазара, както и съгласно самата верига, късият отговор е не. Това обаче не трансформира обстоятелството, че включването на Billa по тематиката пристигна по-скоро със забавяне.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики История за Каракачанов и торбичката

Първият колаж на вицепремиера се появи в обществените мрежи в края на предходната година, след визитата му в Съединени американски щати дружно с премиера Бойко Борисов. Тогава на слизане от самолета Каракачанов носеше пътна чанта в ръка, която беше сменена с найлонова торба Billa. Сатиричното изображение бързо се популяризира, само че сякаш също толкоз бързо беше забравено.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иван Червенков Смаляване

Посещението на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов в Египет и оповестената фотография от срещата им с египетския министър на земеделието Мохамед Марзук ал Кусейр провокира още веднъж въображението на потребителите. Вероятно еуфорията в обществените мрежи можеше още веднъж да бъде къса, до момента в който не се намеси и самият Каракачанов. В предаването " Лице в лице " предходната седмица той съобщи: " Знам, че обществените мрежи доста се вълнуват, единствено ги апелирам да не вършат монтажи ". Именно това изявление провокира тъкмо противоположна реакция на хората и нова вълна от хумористични колажи, които не престават и в този момент.

Непоискана реклама

Дали по случайност или поради привличащия внимание жълт цвят, за " аксесоар " на Каракачанов потребителите избраха точно торбичката на Billa. В реалност обаче на нейно място можеше да бъде всяка друга. Торби на веригите Lidl и " Кауфланд " също се появиха в обществените мрежи, само че те бяха по-скоро единици.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иван Червенков Смаляване

Така въпреки колажите да изглеждаха като безвъзмездна реклама на " Billa България " в обществените мрежи, в действителност те не доведоха до съвсем никакви резултати за веригата. " Бихме били удовлетворени, в случай че сходен тренд докара до положително развиване в визитата на магазините ни. Въпреки това, не намираме връзка сред двете неща и не считаме, че сходна обстановка би трансформирала генерално потребителското държание във връзка с извършването на покупки ", разясниха от " Billa България " на питане на " Капитал " през PR организацията им M3 Communications.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Валдес Радев Смаляване

Според Александър Христов, ръководещ шеф на PR агенциятa " Параграф 42 ", част от The Smarts, сходни самозараждащи се акции всекидневно реализират само повече познаваемост. " Потребителят би трябвало да има причина да влезе в един или различен магазин и това не са меметата и колажите ", добавя той пред " Капитал ".

Вълната от колажи, на доктрина, можеше да бъде яхната и от самата комерсиална верига, употребявайки я целеустремено за връзка на марката. След повече от три дни на лавина от сатирични изявления, от " Billa България " споделиха обява в обществените мрежи. Те заложиха на сигурна връзка, в центъра на която сложиха хартиената торбичка и отговорността към опазването на природата. Потребителите обаче сякаш останаха разочаровани. " Не става въпрос дали " Billa България " имат тактика, или не - става въпрос за опция. Не е нужно тя да бъде осребрявана дебелашки, само че е тъжно да бъде пропусната. ", разяснява креативният шеф на организацията Nitram Мартин Димитров и добавя: " понеделнишката реакция беше закъсняла, прекомерно премислена и надлежно скучна ".



Маркетингът в действително време може да бъде изключително потребен на фирмите за привличане на вниманието на потребителите, които към този момент се вълнуват от съответната тематика. " Billa България " реагираха забавено, само че премерено, без непотребни фойерверки. Трябва да се регистрират доста неща – задачите на марката, с кого би могъл да влезеш в несъгласие и дали това си заслужава, изключително в случай че компанията е интернационална ", споделя Александър Христов.

Станалата известна найлонова торбичка на Billa е образец за това по какъв начин в новата цифрова епоха потребителите диктуват диалога онлайн, а фирмите могат да станат част от него без въобще да чакат. " Компаниите към момента нямат развъртян инстикт по какъв начин да реагират в обстановки, които са " политически ", споделя Мартин Димитров и добавя, че сходни истории ще се случват по-често, а след всяка последваща марките ще реагират по-бързо и по-оригинално.

" Време е да спрем да повтаряме, че " няма неприятна реклама ". Разбира се, че има, и тя е тази, която не е ефикасна, не оправдава вложените средства или по-лошо – вреди на имиджа на марката ", споделя в умозаключение Александър Христов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР