12 Част от адвокатите и подсъдимите © Юлия Лазарова 12

...
12 Част от адвокатите и подсъдимите © Юлия Лазарова 12
Коментари Харесай

Изстрелването на процеса за КТБ в космоса се отложи за догодина

12
Част от юристите и подсъдимите

© Юлия Лазарова 12
Съдия Виржиния Петрова и част от делото

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Прокуратурата отвори чадър над Момчил Мондешки

Досъдебно произвеждане, обвързвано с близкия до Владимира Янева юрист, е прекъснато тихомълком
16 окт 2017
Докато отминалостта ни раздели

Защо делото КТБ няма да свърши и други въпроси, които прокуратурата не желае да питате
27 юли 2017 Малко преди 10 часа сутринта в сряда най-голямата зала на Специализирания углавен съд на ул. " Черковна " се пукаше по шевовете. Всички места бяха заети от 17 от подсъдимите по мегаделото за източването на КТБ и техните 20 юристи. В залата бяха видни адвокати-пеналисти, измежду тях и досегашни магистрати като следователя и някогашен член на Висш съдебен съвет Пламен Стоилов, както и някогашният ръководител на Военноапелативния съд (офицер от запаса) Петко Петков, който пази някогашния подуправител на Българска народна банка Румен Симеонов. Отпред бяха тримата прокурори - Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева, а зад тях двамата юристи, назначени от синдиците на банкрутиралата банка. Предвидлив разпоредник подреди още един ред столове на пътеката, при което един от юристите размаха пръст и извика: " Това е безчинство и предстои на наказателно гонене! ", а един от публицистите му отговори: " Сигнализирайте прокурор Гешев ". Друг юрист реагира: " Следващият път продавайте билетчета! ".

За 13 декември беше планувано първото съвещание по мегаделото. То е разпоредително, което значи, че на него всички страни би трябвало да създадат своите претенции и възражения към обвинителния акт и процедурата, по която ще протече процеса.

В 10,05 ч. правосъдният състав с неговия ръководител Виржиния Петрова влезе в залата и изгони десетките фотографи и оператори, пристигнали да отразят събитието. " Ще помислим за организацията ", означи арбитър Петрова като видя хаоса в залата и и след това добави: " Няма да висим като паяци ".

Къде е Цветан Василев?

Две минути по-късно стартира процесът и незабавно се мина на най-съществената част: Къде е подсъдимият Цветан Василев? Стана ясно, че той е нередовно свикан. Съдия Петрова стартира да рапортува кореспонденцията с разнообразни институции по този въпрос. На адреса, на който е регистриран - ул. " Кричим " 78, ап. 19, портиерът е дал отговор, че не го е забелязвал от четири години и не е виждал фамилията му. На питане на съда от трите мобилни оператора са дали отговор, че Цветан Василев няма контракт с нито един от тях, т.е. не знаят адреса му, а от Националния застрахователен институт даже не са си създали труда да изпратят отговор до съда.

От Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " са дали отговор, че Цветан Василев не излежава присъда, а от Националната следствена работа - че не е арестуван в някои от арестите в страната. От Гранична полиция последно са записали, че на 5 юни 2014 година Василев е влезнал в страната от " Летище София ", само че са прецизирали, че от 2007 година не записват всички влизания и излизания на жители от България. От Столична дирекция на вътрешните работи са обяснили на съда, че търсят безрезултатно Цветан Василев от 4 юли 2014 година и издирването продължава.

Най-накрая съдът стигна до очевидното — през Министерството на правораздаването е изпратена правосъдна поръчка до Република Сърбия с молба да бъдат връчени на Цветан Василев призовка и обвинителен акт. От правосъдното министерство са дали отговор, че молбата е изпратена на 20 ноември, само че до този миг отговор няма.

В този миг към този момент беше ясно, че процесът няма по какъв начин да тръгне.

След това един по един се изредиха всичките подсъдими с юристите си. Половината от тях обявиха, че не им е бил връчен гражданският иск (който е за 4.4 милиарда лева.), а това също е спънка за предоставяне ход на делото. Подсъдимият Рангел Стойчев, който е бил кредитен контрольор в КТБ, изясни, че юристът му Пламен Цанков е умрял при започване на предишния месец и няма юрист. " Бързо да организирате отбраната си ", сподели му арбитър Петрова.

Друг обвиняем беше сменил юриста си и той изясни пред съда, че не е имал време да се запознае с делото. " Деловодителка ми отхвърли достъп до материалите ", означи един от бранителите, което накара арбитър Петрова да подскочи: " Как се споделя! На който не му дават материалите по делото да ми се обажда персонално! "

След като въртележката с инспекцията за постоянното приканване на подсъдимите завърши, арбитър Петрова рапортува, че единият от юристите на Цветан Василев — Лазар Карадалиев е изискал да се прави звукозапис от съвещанията.
Илюстрация
Остриетата на държавното обвиняване - Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева

Увеличаване

Остриетата на държавното обвиняване - Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева

Автор: Юлия Лазарова Смаляване

Дойде ред на страните в процеса да вземат мнение дали процесът да тръгне. Първа стартира прокуратурата. Въпреки, че измежду тримата прокурори титулярите от следствието за КТБ са Иван Гешев (който беше създаден, дружно с делото, от Софийска градска прокуратура в началник на Специализираната прокуратура) и Антоанета Софрониева, думата взе само колежката им Даниела Начева. Тя стана прокурор в Специализираната прокуратура предходната година, а преди този момент беше в Окръжна прокуратура-Пловдив. В медиите е известна с инспекциите на качеството на сирене в пловдивска региона и мненията по скандалното следствие против Максим Савов, нелегално упрекнат в обир и държан близо половин година в ареста без виновност.

Прокурор Начева означи, че ход на делото не би трябвало да бъде даван и се опълчи на настояването за аудиозапис, тъй като е комплициран и ще забави процеса. Държавното обвиняване направи искане да бъдат избрани нови дати за процеса, като се промени разпореждането на съда, с което са били планувани първите няколко съвещания.

След това стартира още веднъж въртележката с юристите и подсъдимите, всеки от които трябваше да каже какво мисли по хода на делото. " За да не ви запитвам, протоколирам си, че всички сте съгласни с юристите си ", предложи креативен към подсъдимите арбитър Петрова.

Дилемата към новото насрочване

Когато пристигна ред на юрист Ина Лулчева, която дружно с сътрудника си Даниела Доковска пазят Маргарита Голева и Красимир Ханджиев от KMPG, тя взе думата и влезе остро на държавното обвиняване поради предлагането им да бъдат дадени нови дати на съвещанието: " Прокуратурата се пробва да саботира процеса. Това значи, че първата правосъдна поръчка до Сърбия се обезсмисля и ще би трябвало да се прави нова ", означи тя. Проблемът, който тя маркира, се състои в това, че правосъдната поръчка е за приканване за съответни дати, всяка смяна в насрочването на съвещанията, води до нуждата от ново приканване, което би трябвало да бъде направено по същия ред. Тогава прокурор Даниела Начева предложи на юристите на Цветан Василев, в случай че инцидентно поддържат връзка с него, да вземат да му връчат призовката и обвинителния акт, което те изрично отхвърлиха. Прокурор Начева стартира да спори с юрист Доковска, която се обърна към съда с молба: " Може ли прокуратурата да не води процеса? ", и добави: " Предпочитам ви вас, госпожо арбитър. "

В този миг към този момент течеше различен спор — сред юрист Христо Ботев и прокурор Иван Гешев за аудиозаписите. Препращайки към констатацията на Гешев, че следствието на КТБ е все едно да се стигне до луната с дизелова ракета (визирайки сложността на наказателния процес), юрист Христо Ботев сподели: " Щом прокуратурата може да кацне с дизелова ракета на луната, то надали ще е мъчно да се направи аудиозапис ". Тук прокурор Гешев парира с усмивка: " Обикновено се цитират класиците. "

В последна сметка съдът отсрочи делото, като се стимулира с това, че един от подсъдимите е без юрист, различен от бранителите не познава делото, а Цветан Василев е нередовно свикан. На присъстващите в залата тя изясни, че воденето на аудиозапис е тромава процедура, тъй като откакто завърши съвещанието, всички би трябвало да се съберат още веднъж, с цел да изслушат записа и да кажат дали имат бележки. С този претекст тя отхвърли настояването като сподели, че ще позволява запис всякога, когато страните изискат, само че не и за целия развой.

Делото беше отсрочено за 23 януари, само че част от юристите разясниха, че нямат призовка за тогава, а за идващия ден. Първото съвещание по делото удостовери упованията, че макар инспирираните от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс, признати това лято особено за случая, и макар обстоятелството, че делото се гледа в нарочения от властта и прокуратурата за бърз и ефикасен Специализиран съд, процесът КТБ надали ще тръгне скоро и може да завърши по отминалост.

Основната задача пред страната в този момент е да връчи призовката на Цветан Василев, който е в заточение в Белград и, за разлика от останалите подсъдими, има най-малка полза от това делото да се реши бързо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР