12-часовите дежурства на медиците увеличават риска от лекарски грешки, констатираха

...
12-часовите дежурства на медиците увеличават риска от лекарски грешки, констатираха
Коментари Харесай

РИСКЪТ ОТ ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ: 12-часовите дежурства били опасни

12-часовите наряди на медиците усилват риска от лекарски неточности, установяваха английски учени. В същото време Световната здравна организация предложи да се ограничи нощния труд, поради трайните увреждания, които нанася, осведоми NOVA.

Хирургът доктор Веселин Маринов не брои часовете прекарани в болничното заведение. Дългите работни дни е приел като неделима част от специалността.

„ случаи, в които ми се постанова да оставам до късно вечерта, а от време на време и до другия ден и през цялото това време да съм в операционната”, сподели доктор Веселин Маринов, шеф бранш „ Миниинвазивна и лапароскопска хирургия”.

За доктор Румен Гоцев е ясно едно - по кое време стартира промяната му,но не и по кое време завършва.

„ Имало е случаи да продължава и по 14-15 часа. Дежурствата ми и тук, и в Исул сред едното и другото би трябвало да имам най-малко 12 часа отмора. Има сътрудници,които ги сливат, само че аз в никакъв случай не съм си го позволявал”, споделя той.

По закон работният ден на медиците не може да надвишава 12 часа. Учени от университета в Солсбъри обаче откриват, че даже тази дълготрайност на дежурството усилва риска от лекарски неточности с близо 30%.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР