12 часа дневно ще бъде водният режим в Перник. Това

...
12 часа дневно ще бъде водният режим в Перник. Това
Коментари Харесай

На 20 км от София и в 21 век: Перник се изправя пред 12 часов режим на водата

12 часа на ден ще бъде водният режим в Перник.

Това стана ясно след незабавна среща на кмета на града с ВиК-дружеството.

Водата ще се стопира от 8 сутринта до 20 часа вечерта.

До режима се стигна, откакто стана ясно, че главният водоизточник на Перник и района – язовир „ Студена”, е изгубил голяма част от размера си.



„ Вчера след встъпването ми в служба желаех информация от шефа на ВиК за това, за какво се стигна до потребността от воден режим в Перник. За страдание не получих такава. Искането ми беше ориентирано към това да разберем, по какъв начин се ръководят водните размери на язовир „ Студена”, по какъв начин се ръководи водното сдружение и за какво, когато е светнала алената лампа не са подхванати ограничения. Намерих обаче информация от Министерство на околната среда и водите, които са имали данни още при започване на годината, че влизаме в суха година”, сподели кметът на община Перник Станислав Владимиров.

Той съобщи, че рецесията, която е пред перничани изисква да се търсят най-хубавите разновидности и други възможности за водния режим.
Владимиров добави, че са начертани няколко точки, по които би трябвало да се търси подпомагане от Министерски съвет.


„ Благодаря на премиера, който ми се обади след съвещанието на Министерски съвет. Той е взел драговолно казуса, който стои пред перничани и е разпоредил на министрите да имат доста добър синхрон и съгласуваност с локалната администрация”, разгласи Станислав Владимиров.

Той разгласи още, че ще бъдат желани средства, които в незабавен порядък да бъдат отпуснати от Министерство на околната среда и водите за ремонт на пречиствателната станция, тъй като това ще понижи загубите на питейна вода.

„ Нямаме различен вид, с изключение на да минем през воден режим, тъй като Перник може да изпадне пред филантропична рецесия. Колкото по-бързо влезем в подобен режим, колкото и да е мъчително това за всички нас, толкоз по-бързо ще успеем да излезем от тази рецесия и имаме късмет да избегнем по-голяма катастрофа”, безапелационен бе Станислав Владимиров.
Кметът на Перник изясни, че язовир „ Долна Диканя” може да бъде краткотрайна опция.
„ Имам увещание на експерти, че в границите на месец – месец и половина, в случай че качеството на водата разрешава, той да бъде вързан с водопровода и посредством помпена станция водата да бъде пращана в пречиствателната станция в Студена. Разбрахме се с управлението на ВиК и всички водохващания и разновидности във Витоша да бъдат още веднъж тествани и ориентирани към язовир „ Студена”, а за някои от кварталите на Перник може да бъде открита опция. Вариантът, към който се обединихме е 8 сутринта водата да се стопира, в 20.00 ч. да се пуска. Това не е финален вид. Ще забележим какъв е разходът от язовира и по отношение на него можем да се съберем отново”, изясни Станислав Владимиров.

Той добави, че ще се търси и помощ от други ВиК сдружения за спомагателни спешни екипи, които да оказват помощ с ремонтите в интервала, в който няма да има вода, тъй като безбройните повреди на територията на общината са голям проблем.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР