12 Борсова фондова борса, БФБ © Цветелина Белутова 12 Златина

...
12 Борсова фондова борса, БФБ © Цветелина Белутова 12 Златина
Коментари Харесай

Борсовите компании не декларират действителни собственици до края на май

12
Борсова фондова борса, БФБ

© Цветелина Белутова 12
Златина Русева-Савова е ръководещ сътрудник на Ruseva-Savova & Partners

Измежду наближаващите крайни периоди по ЗМИП е 31 май 2019 година - за обявление на действителните притежатели, контролиращите сдружения и лице за контакт в Търговския указател (`ТР`), надлежно в указател БУЛСТАТ.

Друг наближаващ краен период е 12 май 2019 година - задължените лица по член 4 от ЗМИП следва да одобряват и показват в ДАНС за одобряване Вътрешните си правила за надзор и попречване изпирането на пари; в случай че са част от група, ползват съответни политики и процедури, които обгръщат цялата група.

ЗИФОДРЮПДРКТЛТДС урежда декларирането в ТР на условия от сдружения, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим (съгласно Списък, одобрен със Заповед на Министъра на финансите No. ЗМФ-1303 от 21.12.2016 г.; декларират се също с Б7).

Важно е и условието задължените лица по ЗМИП да събират за клиенти - обществено листнати компании информацията за дяловото присъединяване, подлежаща на откриване по реда на Глава XI, Раздел I от Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, или аналогична информация за компании, търгувани на непознат контролиран пазар (1).

С въвеждането на Директива 2015/849 от 20.05.2015 година за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма ( " 4-та МИП Директива " ) в България за бизнеса се сложиха някои напълно нови условия. Очакванията са фирмите, Неправителствени организации и други правни формирания (които не са юридически лица) деликатно да проучат до каква степен попадат в обсега на признатите предходната година нов Закон за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП) и правилника за използването му и да се приготвят. Настоящият разбор е фокусиран най-вече върху обществените компании, чиито акции се търгуват на контролиран пазар и техните дъщерни сдружения.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Борсово изключение

Спрямо търгуваните на контролиран пазар компании и напълно притежаваните дъщерни сдружения на такива компании се ползва категорично изключение от наложителното за останалия бизнес обявление на действителните притежатели, които имат минимум 25% от акциите или правата на глас или упражняват надзор посредством други средства. Идеята е, че те по този начин или другояче записват главните си акционери и са предмет на избрани отговорности за обявяване. За да се употребява от законовото изключение, компанията, търгувана на контролиран пазар, следва " да се подчинява на условията за обявяване в сходство с правото на Европейския съюз или на еквивалентни интернационалните стандарти, осигуряващи съответна степен на бистрота във връзка с собствеността " (1). Изцяло в този смисъл е и неотдавна оповестеното мнение на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), която управлява осъществяването на ЗМИП и постанова наказания (глоби) за несъблюдение. Съгласно насоките, оповестени от Агенцията по вписванията (АВ) през февруари, обществено листнатите компании не се загатват като освободени от задължението да подадат декларация, само че АВ няма пълномощия да издава наложителни инструкции по използването на ЗМИП.

Би следвало еднолично притежавано дъщерно сдружение на задгранична или българска компания, котирана на борсата (напр. NYSE, LuxSE, Die Frankfurter Wertpapierbörse - FWB, London Stock Exchange и т.н.), също да е освободено от обявление на действителните притежатели. До известна степен съществува неустановеност поради неразбираемата редакция на § 2, алинея 1, т. 1 от ДР на ЗМИП. Възможно е пояснение отвън икономическата логичност, а точно, че акциите на самото дъщерно сдружение следва да се търгуват на контролиран пазар, с цел да бъде и то освободено от задължението за обявление. Ала сходно пояснение би било в противоречие с духа на 4-та МИП Директива, Директива 2013/34/ЕС и европейското право в региона на общественото обявяване. А и притежателите на такива компании нормално са стотици или хиляди.

Законодателят би могъл да планува сходно изключение и за компании, чиито скъпи бумаги се трансферират посредством скица за сетълмент.

Презастраховане

Тъй като няма законова възбрана за непринудено обявяване, допустимо е в ТР да се заявява върховен управителен чиновник на обществено листнатото сдружение нагоре по веригата в Групата. Също по този начин, в границите на компанията може да се изготви прецизна правна документи за направените проби и резултатите. Така би се обезвредило и посоченото допустимо пояснение, че самото дъщерно сдружение би трябвало да се котира на борсата, с цел да се употребява от изключението.

Деклариране на контролиращите сдружения

Интерес провокира най-много въпросът дали изключението обгръща и декларирането на данните за сдруженията от корпоративната конструкция, посредством които директно или непряко се упражнява надзор върху търгуваната на контролиран пазар компания или върху напълно притежавано дъщерно сдружение на такава компания. Икономическата логичност сочи, че оповестението на действителните притежатели и контрола са взаимосвързани. Разширяването на обсега до правни формирания, които имат други правни формирания, подхожда и е ориентирано към идентифициране и инспекция на действителния притежател, а не е самоцелно. Обаче 4-та МИП Директива е транспонирана неразбираемо, като оповестението на контролиращите сдружения е регламентирано като настрана, независимо за обявление събитие според ЗМИП. Въпреки това, резонно е да се пояснява в смисъл, че изключението за фирмите, търгувани на контролиран пазар, важи и по отношение на това обявление на надзор по същите аргументи, по които са освободени от обявление на действителните им притежатели. Ала не е изключено способените институции да предпочетат противоположния (формалистичен) метод в практиката си, която занапред ще се открива.

Широкият набор на вероятни тълкувания не е равнозначно на риск от санкции. Компаниите биха могли до 31 май т.г. да заявяват контролиращите ги директно или непряко сдружения - до равнището на търгуваната на контролиран пазар компания, като подадат в ТР нотариално заверена декларация, ведно със заявление Б7 и другите изискуеми документи като удостоверения за настоящото положение на контролиращите задгранични сдружения с апостил, преведени и легализирани по надлежния ред. Макар и да съставлява по-скоро непринудено обявяване, препоръчаната тактика би отстранила несигурността и производните правни опасности.

Обявяване на разположение за контакт

В случай че компания, търгувана на контролиран пазар или еднолично притежавано от такава компания дъщерно сдружение нямат измежду вписаните си законни представители физическо лице, което непрекъснато обитава в България, ЗМИП изисква да заявят в ТР до 31.05.2019 година такова физическо лице за контакт за задачите на ограниченията против изпирането на пари (2). Лицето за контакт следва да даде нотариално завереното си единодушие за това.

(1) Чл. 61, алинея 1, член 62, алинея 1, член 63, алинея 4 от ЗМИП.
(2) § 2, алинея 1, т. 1 от ДР от ЗМИП.
(3) На съображение член 59, алинея 4 от ЗМИП.
(4) По Приложение № 3 към член 38 от Правилника за използване на ЗМИП.
(5) Важи и за частните компании, Неправителствени организации и други правни формирания.

* Златина Русева-Савова е ръководещ сътрудник на Ruseva-Savova & Partners
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР