12 Американската Lockheed Martin е втората компания след шведската Saab,

...
12 Американската Lockheed Martin е втората компания след шведската Saab,
Коментари Харесай

Пепелянки срещу грифони

12
Американската Lockheed Martin е втората компания след шведската Saab, която възнамерява да предложи новопроизведени изтребители за потребностите на българските Военно-въздушни сили. До момента Съединени американски щати участваха единствено косвено в конкуренцията, предлагайки на страната ни F-16 " втора употреба ", ремонтирани в Португалия.

© Lockheed Martin 12
Lockheed Martin образно демонстрираха опциите на най-новия F-16V във вторник, инсталирайки подготвителен симулатор в столичния хотел Arena di Serdica.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Армия в бъдеще време

Модернизацията на въоръжените сили сякаш потегля отново, само че с изменени цели
13 апр 2018
F-16 влиза назад в играта

След като Съединени американски щати са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща най-малко с година обратно
29 сеп 2017
Покупката на нови изтребители ще бъде отчасти рестартирана

България още веднъж ще желае от Швеция, Италия, Португалия и Съединени американски щати обвързващи предложения за доставка на бойни самолети
20 сеп 2017
Политикономика на въоръжаването

Трите мегапроекта за рационализация на армията ни стават пленник на комплицирани външнополитически салда
1 сеп 2017 Само след към седмица ще е релативно ясно кой ще преоборудва българските Военновъздушни сили (ВВС) с съвременни и съвместими с натовските стандарти изтребители. И в действителност дали това въобще ще се случи в близко бъдеще.

До 1 октомври всички евентуални реализатори на мегапоръчката на стойност до 1.8 милиарда лева би трябвало да подават своите обвързващи предложения в българското Министерство на защитата за доставка на не по-малко от 8 бойни самолета. Но по всичко проличава, на финалната права ще има много любопитно разбъркване на позициите.

След като анулира решението на служебното държавно управление на президента Румен Радев, с което бе определена офертата на шведската корпорация Saab за нейните изтребители Gripen C/D, актуалното политическо болшинство върна процедурата в съвсем изходна точка, изисквайки нови предложения. С това обединението на ГЕРБ и обединените патриоти най-малко официално разшири кръга на евентуалните участници в конкуренцията от четири на седем страни. Искания за информация (RfI) бяха изпратени освен на досегашните любимци от Съединени американски щати, Португалия, Швеция и Италия, само че също по този начин и на компании от Франция, Германия и Израел.

Конкуренция, само че на доктрина

Въпреки това още при рестартирането на процедурата беше ясно, че огромна част от поканите са единствено проформа. И също по този начин се виждаше, че ръководещите съвсем неприкрито симпатизират на офертата за F-16 поради евентуалните геополитически плюсове от топлите военно-икономически връзки със Съединени американски щати.

Очакванията сега са, че другата седмица Франция и Германия въобще няма да подадат предложения за Dassault Rafale и Eurofighter Tranche 3, които са доста над финансовите ни благоприятни условия. Същото важи и за американските F/A–18E/F Super Hornet на Boeing. Италия пък евентуално ще се включи единствено " на олимпийски принцип " с Eurofighter Tranche 1 " втора употреба ", чиято оперативна поддръжка също е извънредно скъпа.

Така в последна сметка борбата за превъоръжаването на Военновъздушни сили още веднъж се сведе до познатите два разновидността – F-16 или Gripen. Този път обаче в конкуренцията взе участие нов мощен конкурент– израелската IAI с нейните F-16 Block 30, осъвременени до стандарта Barak 2020. Последният е най-общо казано еквивалент на F-16 MLU, каквито са изтребителите " втора употреба ", предлагани съзнателно от Съединени американски щати и Португалия. Според изказванията на военния министър Каракачанов въпросните машини са обещани с летателен запас за към 30 години. По този метод офертата на Израел бързо се трансформира в евентуален любимец, изключително откакто IAI завоюва сходен търг в Хърватия. Там компанията подписа контракт за доставка на 12 бойни самолета за много допустимата сума от 420 млн. евро, което е към половината от бюджета за новите самолети на българските Военновъздушни сили.

America First

След първичната еуфория към конкурентната оферта на IAI обаче конюнктурата сякаш претърпява нов поврат. По време на формалното си посещаване в Израел при започване на септември министър председателят Борисов изненадващо не обели и дума по тематиката с изтребителите. За сметка на това няколко дни по-рано от администрацията на президента Радев излязоха с остро изявление във връзка посещаване на военния зам.-министър Атанас Запрянов в Съединени американски щати, което съгласно президента надали не щяло да предреши изхода от състезанието за военен аероплан.

Запрянов, несъмнено, отхвърли да е поемал сходни задължения във Вашингтон. Около две седмици по-късно обаче американската мегакорпорация Lockheed Martin, която създава изтребителите F-16, за първи път от години публично разгласи, че непосредствено ще се включи в наддаването, и то с най-новите си машини от този вид, известни като Block 70/72 или Viper ( " Пепелянка " ). Горе-долу по същото време два самостоятелни източника разясниха за " Капитал ", че Израел най-вероятно ще се отдръпна от процедурата. Твърде евентуално е същото да се случи и с португалската оферта, изключително в подтекста на това, че бъдещите F-16V ще се сглобяват в Грийвил, Южна Каролина, което е в благозвучие със тактиката на щатския президент Тръмп да изтегли американската промишленост назад в Съединени американски щати.

Така Lockheed Martin става втората компания след Saab, която публично декларира желание да продаде на българските Военновъздушни сили новопроизведени бойни самолети. До момента главните рецензии против офертите за F-16 беше, че са " втора употреба ", няма да имат дълъг витален цикъл и след 10-15 години страната ни отново ще би трябвало да дава стотици милиони за изтребители.

Вероятно тъкмо по тази причина формалните представители на Lockheed, които за първи път анонсираха офертата за F-16V в София този вторник, неколкократно подчертаха обстоятелството, че Block 70/72 ще обезпечава най-малко 12 000 летателни часа за разлика от предшествениците си, които имат по 8000. Това значи, че машината би имала с 50% по-дълъг витален цикъл, в сравнение с предходните модификации. Последното е изключително значимо в подтекста на българското наддаване, защото съгласно източници от военното министерство виталният цикъл е съставният елемент с най-голяма тежест във формулата за оценяване на офертите.

" Пето потомство " изтребители за небогати

Джеймс Робинсън, старши управител по интернационалното бизнес развиване на Locheed Martin Aeronautica, разгласи също по този начин във вторник, че американската войска възнамерява да удължи потреблението на F-16 най-малко до 2045 година, тъй че поддържането на този вид изтребители е обезпечено за десетилетия напред и може да се реализира спестовност от мащаба. Той също по този начин твърди, че Block 70/72, въпреки да е машина от четвърто потомство, употребява доста от опциите на изтребителите пета генерация като F-22 и F-35. Пример за това съгласно Робинсън е новият радар APG-83, който има 95% подобие с аналога си при F-35 и може да наблюдава до 20 както въздушни, по този начин и наземни цели.

По време на презентацията обаче по-голямата част от значимите въпроси към офертата на Lockheed останаха без съответен отговор. Нито Робинсън, нито неговия шеф Ранди Хауърд, който е шеф бизнес развиване в Locheed Martin за F-16 и F-22, не споделиха да вземем за пример каква е приблизителната цена на летателен час при новия F-16V. Те не прецизираха за какъв брой самолета ще се договаря, дали първите доставки ще могат да се вместят в заложения 24-месечен период след подписване на контракта, дали ще има разсрочено заплащане и какви форми на индустриално съдействие може да бъдат обвързани с възможната милиардна договорка. Мениджърите трансферираха топката на американското държавно управление и прецизираха, че става дума за интернационално съглашение по линия на програмата FMS (Foreign Military Sales), при която Пентагонът купува самолетите и съпътстващите услуги от Lockheed и по-късно ги продава на непознати страни.

Точно по тази линия България разчита да спазари по-изгодна, " политическа " цена за бъдещите изтребители, търгувайки неща като геостратегическото разположение на страната или пък потреблението (и вероятно разширяване) на трите американски бази у нас. Защото, в случай че вземем като изходна точка договорката за доставка на F-16V за Словакия (14 машини за 1.6 милиарда евро), сумата може и да надскочи с малко утвърждения бюджет за Военновъздушни сили, даже самолетите да са оборудвани с най-малко екстри. Което пък евентуално ще бъде употребявано от съперниците от Saab, които може би ще предложат за същата сума повече от 8 (най-вероятно 10) изтребителя...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР