12 800 жалби са подадени към националния омбудсман през 2018

...
12 800 жалби са подадени към националния омбудсман през 2018
Коментари Харесай

Мая Манолова: 8 млн. лв са възстановените заплати на ощетени от нагли работодатели


12 800 тъжби са подадени към националния омбудсман през 2018 година, което е повече от два пъти спрямо жалбите от 2015 година когато встъпих в служба. Това повишаване на жалбите на жителите е един индикатор за повишаването на проблемите. Ако видите, че нямам работа, да знаете, че всичко в България е наред, разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Мая Манолова.

Най-често хората се оплакват от дейности на монополни сдружения - топлофикации, ВиК, мобилни оператори, колекторски компании, банки. Следват ги обществени проблеми - неизплатени заплати, забавени компенсации, на трето място са проблеми, свързани със собствеността, териториални устройства, от ден на ден стават така наречен екологични тъжби. През годината имаше съществени победи, извоювани от жителите и институциите на омбудсмана. Над 8 млн. лева бяха неплатените заплати, които бяха възобновени на ощетени от работодателите си чиновници, което демонстрира, че 10 пъти е повишена сумата, която хората са получили в случаите на нагли, неточни работодатели, изясни омбудсманът.

По думите на Манолова, сдружението "Топлофикация " може да наподобява по напълно различен метод - да почита своите клиенти, да подтиква тези, които заплащат постоянно сметките си.

Манолова сподели още, че в границите на тази година, една от главните цели на омбудсмана ще бъде приемането на предложенията за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, засягащи главно дейностите на мобилни оператори и други монополисти на пазара.

По думите на Манолова, предложенията са съдът да може да афишира служебно клаузи в договорите за оскъдни и съответните суми да не бъдат събирани от потребителите.

Внасям за четвърти път тези оферти, този път на моя страна е и Европейската комисия, която предизвести България, че в случай че не отбрани жителите си против банките и монополите, ще има наказания, разяснява Манолова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР