12 500 долара на тримесечие (50 000 долара годишно) плащат

...
12 500 долара на тримесечие (50 000 долара годишно) плащат
Коментари Харесай

Доклад: Как Бобокови поръчват и плащат за очернящи статии срещу Гешев в САЩ

12 500 $ на тримесечие (50 000 $ годишно) заплащат братята Атанас и Пламен Бобокови, както и брачната половинка на втория – Христина, за лобистки услуги на адвокатската фирма " Александрия груп интернешънъл ", с цел да ги съставлява пред американските управляващи. Това сочи отчет на лобиста на Бобокови във Вашингтон Маршал Харис, който той е подал в американското министерство на правораздаването на 31 март 2023 година, заяви Tribune.
 
В него Харис регистрира лобистката активност за българските му клиенти за интервала декември 2022 година – февруари 2023 година В Съединени американски щати лобирането е законно, само че юристите, наемани от непознати клиенти, са длъжни да показват обществени доклади за осъществените услуги. 
 
От отчета на лобиста на Бобокови в Съединени американски щати се схваща, че главната задача на Маршал Харис през миналото тримесечие, е била - дискредитиране на основния прокурор Иван Гешев през медийни изявления, освен това посредством " Свободна Европа ". Изборът на медия надали е инцидентен, защото " Свободна Европа " е частна корпорация, която обаче се финансира с грант от американския конгрес.
 
Така всяка обява, ориентирана против избрана персона, би могла да се пояснява, въпреки и превратно, като публична позиция на страната. Е, става известно, че и обвинени лица от България, каквито са Атанас и Пламен Бобокови, могат да си поръчат очерняща публикация против българския основен прокурор в Съединени американски щати, освен това през публицист, работещ за американската редакция на " Свободна Европа ".
 
Ето и обстоятелствата:
За три месеца лобистът на Бобокови – Маршал Харис, е общувал по мейл, телефон и посредством къси СМС-съобщения най-малко пет пъти с Тод Принс, старши сътрудник на " Свободна Европа " във Вашингтон. Като във всички случаи обсъжданите тематики са свързани по един или различен метод с дейностите на българската прокуратура против Бобокови по наказателното дело против тях в България за импорт на рискови боклуци и заравянето им в българската земя. Три от контактите на лобиста Харис с журналиста Принс са свързани с пътуването на основния прокурор Иван Гешев до Съединени американски щати в края на януари тази година и присъединяване му в обичайна молитвена закуска, която тази година се състоя на 2 февруари във Вашингтон.
 
Визитата на обвинител №1 в американската столица провокира вълна от изявления в българските медии, както и от голям брой политически реакции. Появата на Гешев във Вашингтон, даде мотив на тези издания, свързани с някогашни и сегашни " клиенти " на прокуратурата, както и на политическите му съперници от " Демократична България " и " Продължаване смяната ", да провеждат следващата офанзива против обвинител №1.
 
А публикация на журналиста Тед Принс, оповестена в българската версия на " Свободна Европа ", бе употребена с цел да се внушава, че Гешев в действителност не е участник в молитвената закуска. В последна сметка, изявления във фейсбука на прокуратурата потвърдиха, че основният прокурор участва на Молитвената закуска, като беше в една зала с интернационалните посетители от над 100 страни от целия свят, измежду които бе и кралят на Йордания Абдула Втори. 
 
 Публикация в Публикация в " Свободна Европа " Източник: Tribune
Друго обаче написаха избрани медии ден по-рано, а както се оказва, това надалеч не е било и инцидентно. В навечерието на молитвената закуска, на 1 февруари българската версия на " Свободна Европа " пуска публикацията на Тед Принс – " Не е поканен ". Организаторът на молитвената закуска не е чувал за Гешев ".
 
Въпросната обява незабавно е препечатана от уеб страниците " Дневник ", Медиапул, СЕГА, Клуб Зет и така нататък Оказва се, че единствено ден по-рано, на 31 януари – лобистът на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, е провел телефонен диалог с създателя на обявата Тед Принс. Маршал Харис е показал и тематиката на телефонния си диалог с журналиста - визитата на основния прокурор Иван Гешев в Конгреса на Съединени американски щати и присъединяване му в обичайна молитвена закуска. 
 
На 12 и 15 февруари, журналистът Тед Принс поддържа връзка още два пъти с лобиста Маршал Харис, като по телефон, посредством замяна на имейли и СМС-съобщения, двамата разискват наскоро завършилата аудиенция на Гешев в Съединени американски щати. В последна сметка в края на март 2023 година в американската версия на " Свободна Европа " Тед Принс пуска публикация за визитата на българския основен прокурор във Вашингтон. Макар формалният мотив е оповестените от Иван Гешев разкрития за скрит план сред престъпни босове, олигарси, подсъдими и обвинени лица за неговото и това на други магистрати дискредитиране и последващото им премахване.
 
Още на 16 март обвинител №1, на база събраните доказателства предизвести, че лица като Цветан Василев, Пламен Бобоков, Красимир Каменов-Къро и други, интензивно си сътрудничат посредством медиатори по дискредитирането на магистрати и служители на реда пред управляващите в Съединени американски щати и пред европейските институции.
 
Разпространените от прокуратурата предишния петък нови известия и диалози, този път с директното присъединяване на Цветан Василев, както и на обвинявания за гарант на убийството на някогашния служители на реда Любомир Иванов – Красимир Каменов-Къро, където се загатва и името Бобоков, изцяло удостоверяват изказванията на Иван Гешев за общ скрит план за премахването му и преодоляването на държавното обвиняване. Заради това не е изненада, че и публикацията, която Тед Принс разгласява на 31 март, неглижира разкритията на българската прокуратура и показва Гешев в отрицателна светлина. 
 
Вероятно без да е наясно, само че отчетният отчет на лобиста Маршал Харис, свързва клиентите му Бобокови с различен от българските олигарси, които заплащат в Съединени американски щати за дискредитиране и отстранява на основния прокурор – Цветан Василев. 
 
 Кореспонденцията на Тeд Принс и Уорън Дейвидсън с Бобокови Кореспонденцията на Тeд Принс и Уорън Дейвидсън с Бобокови Източник: Tribune
На 9 февруари 2023 година Маршал Харис е имал преписка по мейл с офиса на конгресмена Уорън Дейвидсън, с искане да организира среща с български публицист. Не е известно дали Дейвидсън се е отзовал на поканата, само че досега негово изявление не е ставало обществено притежание. Името на члена на американския конгрес от Републиканската партия – Уорън Дейвидсън стана известно у нас на 23 декември предходната година, когато той се оказа създател на писмо до американския секретар по финансите (министър на финансите) с искане за санкционирането на Гешев.
 
Още тогава се появиха редица изявления, които разкриха, че Дейвидсън е изпратил писмо, което е квалифицирано от укриващия се девета година в Белград някогашен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Стана ясно, че през 2022 година Василев е наел четирима нови лобисти във Вашингтон, като един от тях е Ед Ройс, някогашен конгресмен и съпартиец с Дейвидсън. Оказа се, че Ед Ройс даже е финансирал акцията по преизбирането на сътрудника му Уорън Дейвидсън в Камарата на представителите на Съединени американски щати. 
 
Потвърждение за това, че писмото на Дейвидсън до Департамента по финанси на Съединени американски щати е писано от Цветан Василев, показаха в петък и от българската прокуратура. В публикуваните чатове на обвинения Дилиян Георгиев с журналиста от сайта BIRD Димитър Стоянов, стана известно, че двамата са имали писмото на конгресмена доста преди то да бъде публикувано публично от офиса на американския политик. Прокуратурата разкри, че Дилиян Георгиев постоянно е посещавал и самия Цветан Василев в Белград. Като от изнесените от държавното обвиняване данни стана ясно, че дейна роля в опитите за елиминирането на Гешев има и Пламен Бобоков. 
 
В обява на " Труд " от уикенда пък стана ясно, че Цветан Василев е платил на адвокатската фирма на един от лобистите му в Съединени американски щати - Д.С.Богс, сумата от 350 000 $ за включването на Иван Гешев в санкционния лист по световния закон " Магнитски ". Една от версиите е, че в обезпечаването на сумата, може да са взели участие и Пламен Бобоков и Красимир Каменов-Къро.
 
За Бобоков се знае, че е имал срещи с различен от участниците в незаконния скрит план – пребиваващият в Швейцария румънец Овидиу Семенеску, който се търси от българските управляващи по дело за изнудване. Американските управляващи обаче са извънредно резервирани към сходни лобистки опити за дискредитиране на публични представители на страни членки на НАТО и Европейския съюз, още повече идващи от хора със статут на подсъдими и обвинени.
 
Освен това, има голям брой доказателства, че Цветан Василев се укрива в Сърбия с помощта на връзките си с съветски разследващи служби и близки до Кремъл олигарси като Константин Малофеев, който бе глобен от Съединени американски щати, а негово имущество зад океана бе иззето. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР