12 12 В някои градове ликвидната криза води до невъзможност

...
12 12 В някои градове ликвидната криза води до невъзможност
Коментари Харесай

Общини на ръба на фалита

12 12 В някои градове ликвидната рецесия води до неспособност да се заплащат заплати и да се обслужват заеми. Засега страната предлага единствено безлихвени заеми на локалните управляващи, само че упованията са финансовите им проблеми да продължат най-малко до 2022 година

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

В момента закъсняваме с месец при изплащането заплатите на общинската администрация и кметовете на кметства. Това признава Атанас Палигоров, който е зам.-кмет по финансовите въпроси на Велинград. Общината е една от многото, които рецесията с ковид изправи безусловно пред финансов колапс.

От информация на финансовия министър Владислав Горанов, направена в отговор на парламентарно запитване, излиза наяве, че през първите четири месеца на годината по отношение на същия интервал на 2019 година приходите на общините от съществени налози са намалели общо с над 210 млн. лева Основното понижение е при постъпленията от такса битови боклуци - 95.4 млн. лева по-малко. Със 75.7 милиона са спаднали и платените налози върху недвижимите парцели, а тези върху транспортните средства са с 42.2 млн. лева надолу. И до момента в който за последните два приходоизточника въпреки всичко има пояснение - поради изключителното състояние беше дадена пролонгация за тяхното заплащане до края на юни, при такса боклук обстановката не е такава. А това основава ликвиден проблем като във Велинград - просто няма пари за заплати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Големият удар обаче ще пристигна от упования срив в туризма, изключително за морските и планинските курортни общини - те образуват огромна част от личните си доходи точно от туристически действия. Така че отрицателната наклонност за някои от градовете занапред ще се задълбочи.

Свободно рухване

" След въвеждането на изключителното състояние от 13 март постъпленията от налози понижиха с към 75% спрямо предходната година ", споделя още Палигоров и показва, че директна загуба на общинска хазна единствено от курортен налог е 100 хиляди лева на месец. Това са окончателно изгубени пари, също както освобождението на наеми в общински парцели, спряното събиране на тротоарно право и други, които бяха въведени като ограничения за бизнеса поради рестриктивните мерки от ковид.

Критична е обстановката и в Созопол. По данни на кмета Тихомир Янакиев постъпленията от налог здания и такса боклук са се намалили съвсем на половина - от 1.5 млн. лева до 844 хиляди лв.. " Същевременно ние би трябвало да поддържаме уговорките си към жителите на общината по сметосъбиране и сметопочистване и да плащаме на компанията, която прави тази активност ", изяснява той и дава образец, че месечните разноски по това перо са над 100 хиляди лв..

От Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) дават и по-общ взор на обстановката. Тяхна анкета измежду локалните управляващи в страната, извършена от 1 до 10 май, демонстрира, че постъпленията от лични доходи за интервала 1 март - 31 април 2020 година понижават по отношение на същия интервал на миналата година с 41%, като при данъчните доходи този срив е с 45%.

Конкретно за градове с туристически профил като Банско, Бяла, Варна, Велинград, Поморие, Приморско и Созопол данните са още по-неблагоприятни. Само за тези седем града постъпленията от лични доходи спадат на половина по отношение на същия интервал на 2019-а, или с над 30 млн. лева При неданъчните доходи таксата за прилагане на пазари, борси, панаири, тротоари, улични платна и други понижението е с близо 60%.

Според разбор на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за териториалното измерение на рецесията натискът върху общинските бюджети ще бъде значителен освен в кратковременен, само че и средносрочен и даже дълготраен проект. Очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са за значително понижаване на локалните доходи през 2021 година и даже и през 2022 година В същото време ще има непрестанно увеличение на разноските, което може да докара до огромна задлъжнялост на локално равнище. " Тези данни допускат образуването на дълготраен недостиг по общинските бюджети вследствие на въведеното изключително състояние и наложените ограничавания за преодоляване разпространяването на болестта с ковид, който към края на май се чака да надвиши 77 млн. лева ", споделя изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.

Да викат неволята

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз бъдещата финансова непоклатимост на локалните управляващи ще зависи доста от равнището на изключителната поддръжка от страна на централните държавни управления. Финансовият министър Владислав Горанов обаче към този момент не вижда проблем и в отговора си на парламентарното запитване на депутата от ВОЛЯ Елена Пешева показва, че макар спада в постъпленията бюджетното салдо на общините за първите четири месеца на годината е позитивно - съвсем 339 млн. лева Но това значително се дължи на София, Варна, Пловдив, Русе и Плевен, които общо образуват 40% от тази сума. В същото време близо 60 общини са на минус, като максимален е той в Кърджали, Смолян и Перник - общо 85 млн. лв..

Все отново с последните изключителни промени в Закона за здравето по предложение на НСОРБ бяха включени няколко ограничения в поддръжка на общините. Сред тях са безлихвени заеми за сметка на централния бюджет, потребление на средствата за зимно поддържане за други цели, достъп до насъбраните средства от отчисления и обезпечения по Закона за ръководство на отпадъците и други Созопол да вземем за пример, която е една от общините в недобро финансово положение, към този момент се е задействала. " В рамките на към месец към този момент сме създали проект за финансово излекуване и сме го изпратили на Министерството на финансите. Целта е да получим към 5 млн. лева безлихвен заем с тригодишен период на деяние ", споделя Янакиев. Тези средства обаче ще отидат за разплащане на старите отговорности, насъбрани от предходния мандат, и няма да решат актуалните ликвидни проблеми.

Кредит за рефинансиране на остарели отговорности приготвя и община Велинград, като задачата е да се понижат лихвите. " При подписаните в този момент съглашения ние сме в много неизгодно състояние с високи лихви ", споделя Палигоров.

Кой по какъв начин пести

" Някои чиновници излязоха в неплатен отпуск, помолих тези, които са пенсионери, да изоставен, с цел да можем да създадем спестовност от фонд работна заплата. Предстои да забележим отсега нататък дали са нужни тези щатове и дали ще ги съкратим при последваща актуализация на структурата на общинската администрация ", изяснява още кметът на Созопол. Във Велинград с решение на общинския съвет от 5 май са съкратени 22 чиновници от администрацията, като Палигоров изяснява, че част от тях ще се включат в плана за доставки по домовете на хората. Община Кюстендил пък редуцира целия състав на " Ученическо хранене ", общинския спектакъл и други структури от системата на общината - общо 150 чиновници.

Като цяло общите разноски на общините в страната по данни на финансовото министерство са спаднали с 68 млн. лева, или една трета от спада на приходите. Което е явен знак за идни финансови усложнения и дефицит на средства на доста места в страната.

" Обмисляме кои от общинските налози и такси да бъдат вдигнати, тъй като по този начин или другояче те не са променяни от много време. Това е неизбежно, както и това да се усъвършенстват разноските във всичките им аспекти - за личен състав и така нататък Данъците обаче би трябвало по този начин да бъдат вдигнати, че да има баланс общината да работи в интерес на хората, а не за тяхна сметка ", разяснява обстановката Палигоров.

Мнението на специалистите на НСОРБ пък е, че използването на познатите до момента ограничения, като да вземем за пример процентно редуциране на разноски в бюджетната сфера, е неприложимо заради това, че биха провокирали всеобщи съкращения на работещите в най-засегнатите от рецесията общински предприятия и действия и биха довели до доста натоварване на държавния бюджет с компенсации за безработица. " Заетите в локални действия и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от личните доходи на общините. Това е над 1/3 от работните места, директно заети в туризма в страната, за който бранш обаче се плануват редица ограничения за държавна поддръжка ", споделя Силвия Георгиева.

От сдружението са скептични, че финансовите проблеми на локалните управляващи ще бъдат преодолени до края на годината, както и че забележителна част от отговорностите за локалните налози ще бъдат събрани до края на юни. По този мотив НСОРБ слага въпроса с даването на полагащата се според член 45, алинея 2 от Закона за обществените финанси отплата за понижението в личните доходи на общините, когато то произтича от провеждането на държавна политика.

Доколко опасенията на общините са оправдани обаче ще стане ясно след края на юни, когато се чакат първите вноски на отсрочените налог здания и такса боклук, ще е ясно и каква част от ползващите тротоарно право търговци са възобновили активността си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР