12 12 [От Twitter профила на Валери Симеонов] Още по

...
12 12 [От Twitter профила на Валери Симеонов] Още по
Коментари Харесай

Вечерни новини: Меркел получи ултиматум за бежанците, законен ли е Cacao beach

12 12 [От Twitter профила на Валери Симеонов] Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Атина и Скопие с историческо съглашение за името на Македония; Китай отвръща с контрамерки против американските мита; Заявленията за търгове ще станат електронни; Българска социалистическа партия внася вота на съмнение против държавното управление в сряда
17 юни 2018
Вечерни вести: 32% зелена сила в Европейски Съюз до 2030, политически земетресения поради " Северна Македония "

И още: ново уголемение на зелената зона в София, стартира Мондиал 2018 в Москва, ГЕРБ с отстъпки пред протестиращите превозвачи
14 юни 2018 Очаквано с напредването на лятото значимите вести в страната оредяват, въпреки че прогнозата за времето остава не напълно лятна и тази седмица: гръмотевичните стихии и заплахата от градушки ще продължат до сряда, а след известна пауза през почивните дни още веднъж ще вали. Продължвава и развиването на втори сезон на летния политически конфликт " Ангелкова/Симеонов ", който се води през медии и институции - в днешната серия ДНСК не откри нарушавания на Cacao beach.

В Германия обаче времето е буреносно и в политически смисъл, като острия вътрешен спор за миграцията сред баварския Християнсоциалния съюз и Ангела Меркел и политиката й за " отворени порти " за бежанците, предизвиква притеснителни искри в по този начин мъчно формираната трипартийна коалиция в Германия.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Баварският сътрудник на Меркел й даде две седмици да подписа европейска мигрантска договорка

Християнсоциалният съюз (ХСС) – баварският сътрудник на партията на Ангела Меркел, даде на немския канцлер две седмици, с цел да реализира европейска договорка за мигрантите и бежанците, преди да изиска ограничение на имиграцията, което може да дестабилизира ръководещата коалиция. ХСС се съгласи да отсрочи след срещата на върха на Европейски Съюз на 28 и 29 юни въвеждането на възбрана за влизане в страната за бежанци, които към този момент са се записали в други страни от съюза.

Това ще даде време на Меркел да подписа многостранно съглашение по въпроса. Тя е срещу едностранни дейности на Берлин, предизвикани от ХСС, и приветства постигнатия компромис в разногласието, който застрашаваше нейното ръководство.

Над 30 обекти са в нарушаване на плажа в Слънчев бряг, само че нощните заведения на Cacao beach не са измежду тях, твърди инспекция на ДНСК

Общо 32 преместваеми обекта са сложени върху плажната линия в комплекса Слънчев бряг, без да са планувани, без позволения от основния проектант на община Несебър или са в противоречие със схемата. Това е открил строителният надзор (ДНСК) при инспекция на място, поискана от туристическия министър Ангелкова. Повечето обекти са на територията на плаж " Слънчев бряг–юг ", където се намират и нощните заведения The One, La Cubanita, Cacao beach (наричан от вицепремиера Симеонов " Какаов плаж " ), Del Mar и Bedroom. Проверката е обхванала и тях, само че не са са установени нарушавания.

Така на процедура Ангелкова печели още един мотив в своя изгода в острия спор, който води към този момент вторто лято с вицепремиера Валери Симеонов във връзка заведенията на Cacao beach. Докато Симеонов упорства, че те са в нарушаване и би трябвало да бъдат съборени, Ангелкова твърди, че са покрити всички нормативни условия. Симеонов ги нападна и като пробва да затегне ограниченията в Закона за шума, само че пък Ангелкова се опълчи, като предложи националните курорти да останат отвън обсега на закона.

" Градус " набра съвсем 80 млн. лева в първия ден на IPO-то си

Производителят на пилешко месо и артикули съумя да набере рекордна за последните 10 години сума от фондовата борса и втората по величина изобщо след ПИБ (107 млн. лева.) през 2007 година Записани са 44 милиона акции, като цената на отрязване е 1,80 лева за лот, с което предлагането се смята за сполучливо. Плащането на декларираните бумаги би трябвало да се извърши до 2 дни, когато ще стане ясно и каква част от участниците са институционални играчи и каква част са ритейл вложители, само че по предварителна информация в процедурата са се присъединили висок брой портфейлни вложители.

Предлагането продължава и във вторник от 12 до 16 ч., като има индикации за интерес, споделиха за " Капитал " от капиталови медиатори, обработващи поръчки. Утре ще стане ясно и дали ще бъдат разпределени спомагателните 6.6 млн. акции, които актуалните притежатели на компанията имат подготвеност да предложат при съществуване на по-висок от предстоящото интерес. Акумулирането на такава сериозна сума може да е индиактор и сигнал за нови огромни емитенти и вложители, които да дадат подтик на фондовия пазар.

СНИМКА НА ДЕНЯ
" Мастаба " - първата огромна апаратура на Кристо във Англия


[Reuters]

Световноизвестният художник от български генезис Кристо открива през днешния ден първата си огромна творба навън във Англия, съпроводена с галерия. " Мастаба " е плаваща апаратура от барели (варели за петрол) в изкуственото езеро Сърпентайн зад двореца Кенсингтън в лондонския Хайд парк. Те са подредени във форма, напомняща на пресечена пирамида. Инсталацията ще се носи по водите до 23 септември, а изложбата ще е отворена до 9 септември.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европарламентът гласоподава оспорвана промяна за авторското право по интернет

Във вторник правната комисия на Европарламента ще гласоподава позицията си по промяната на законодателството за авторските права в Интернет. Най-важните точки са две - за предварителната инспекция за авторски права и за разпространяването на информация от трети страни. Засега болшинството в комисията наподобява ще утвърди условие онлайн платформите да ревизират за авторски права наличието, което се качва от потребителите. Това е остаряло условие на организациите за авторски права, който считат, че сегашната система за тяхната отбрана - правото да изискат събаряне на наличие без права, е тромава и неефективна. Противниците на мярката я афишират за интернет цензура.

Изглежда, че Комисията ще одобри и предлагането платформите да заплащат за линкване към наличие. В момента нито facebook, нито google вършат това, като по този начин огромна част от медийното наличие стига гратис до читателите. Критиците пък назовават този текст " линк-данък " и считат, че това ще ограничи свободното разпространяване на наличие.

Среща сред ръководещи и протестиращи за хората с увреждания
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания, в който с изключение на държавните представители, вземат участие и синдикати и работодатели, ще заседава на следващия ден, с цел да прегледа настояванията и предложенията на промени.
Заедно с протестиращите майки на деца с увреждания съветът ще дискутира какъв модел за подкрепяне на нуждаещите се да се одобри. Проблемът е, че сред самите протестиращи няма единодушие по въпроса.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Зетят на испанския крал влезе в пандиза


Фотограф: Enrique Calvo

Зетят на испанския крал Фелипе VI - Иняки Урдангарин (на снимката), брачен партньор на испанската принцеса Кристина, влезе в пандиза в Бриева през днешния ден, откакто загуби обжалването по присъда за корупция. Бившият хандбалист, който е взел участие и в олимпиада, получи 5 години и 10 месеца затвор за машинация и укриване на налози и други закононарушения. Урдангарин бе приет за отговорен, че отклонил милиони евро сред 2004-а и 2006 година от фондацията, която ръководеше на остров Майорка.
Върховният съд удостовери и решението, съгласно което принцеса Кристина се е облагодетелствала от закононарушенията на брачна половинка си и подреди тя да заплати 136 950 евро.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Софийският градски съд приключи делото против някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош и някогашния ръководител на съвета на шефовете Валентин Кръстев. Прокуратурата заяви, че към момента обмисля дали да апелира. Причината за прекратяването, е че обвиняването е неразбираемо, спорно и двамата не могат да схванат защо закононарушение ги съдят.

Партията " Синьо единение " на Надежда Неински (Михайлова) се разпусна. В позиция се споделя, че партията е учредена с съществена задача да катализира процеса по основаването на нова, съвременна десница в България, само че " нито Реформаторски блок или Нова Република преди, нито Демократична България в този момент, са в положение да предложат вдъхновяваща вероятност за България. "

Европейски Съюз удължи с още една година глобите против Русия, с които се не разрешава вносът в Европейски Съюз на артикули от Крим и Севастопол, всевъзможни вложения или покупки на парцели там, както и туристически услуги и така нататък Мерките, който се отнасят единствено за Крим и Севастопол, се постановат паралелно с икономическите наказания против Русия поради ролята й в украинския спор.

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА
Статутът на съборената " Двойна къща " като монумент на културата е възобновен


Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) е възстановил статута на архитектурен монумент на културата на към този момент съборената " Двойна къща " на столичния бул. " Васил Левски ", написа " Дневник ". В същото време от думи на министъра на културата Боил Банов неотдавна се схваща, че къщата евентуално няма да бъде преизградена напълно, а единствено елементи от нея ще бъдат " имплементирани " в новопостроена постройка. От известно време той говореше, че страната ще изиска от притежателите на съборената през април предходната година постройка на апетитно място в центъра на столицата да я възстановят изцяло.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР