12 12 Още по темата 7 тайни на перфектния логистичен

...
12 12 Още по темата 7 тайни на перфектния логистичен
Коментари Харесай

Складове и стоки – растящата нова екосистема около нас

12 12 Още по тематиката
7 секрети на съвършения логистичен склад

Кои са главните параметри, които би трябвало да бъдат деликатно преценени при избора на логичистичен склад
3 юли 2018
" Глориент " влага 12 млн. лева в нова постройка в логистичния парк East Ring

Очакванията са обектът край София с РЗП от 12.8 хиляди кв. м да бъде подготвен за прилагане в средата на 2019 година
28 май 2018 Ето една прогноза. Така както през предишното десетилетие офисите един по един започнаха да излизат от жилищните квартали и да се концентрират в особено издигнати бизнес здания, които от своя страна последователно се групират в клъстери, през идващото десетилетие същото ще се случва със складовете. Все повече съвременни, нови постройки, предопределени за артикули и логистика, ще се появяват към транспортните артерии, опасващите огромните градове и индустриалните зони.

Разрастването на този сегмент от пазара на недвижими парцели е резултат от няколко основни фактора – растежа на потреблението, размерите на електронната търговия, преструктурирането на веригите за доставки, захранващи индустриалните производства. В световен мащаб растежът на търговията и стоките, които се обслужват от логистичните центрове, през последните години изпреварва общия стопански растеж. Какви процеси обслужват те? Четири съществени категории, които от време на време се припокриват: бизнес към бизнес дистрибуция, ритейл дистрибуция, бизнес към крайни консуматори (в това число електронна търговия), доставки на съставни елементи за индустриални производства. East Ring
е логистичен парк на 24 минути от центъра на София, малко преди Нови хан.

С бърз изход до автомагистралите " Тракия " и " Хемус ", интернационалните пътища Е79 и този до Калотина, единствено на няколко километра от железопътна гара и летище София.
Общата повърхност на парка е 220 000 кв.м. с потенциал да бъдат застроени 90 000 кв. м.
складови и индустриални халета. Към днешна дата действат 2 здания с обща
РЗП 12 800 кв.м.

Собствен водоизточник, лични трафопостове, оптичен кабел с оптималната мощ, аварийно зареждане и опция за свързване с газопреносната мрежа.

В момента се строи трета постройка – изсъхнал склад с РЗП 12 800 кв.м, подобаваща и за леко
произвеждане. Складовите площи са 11 650 кв.м, офис площите – 1150.

Светла височина в складовите пространства - 10.5 м,
товароносимост на пода - 5 т/кв.м.
Стоманобетонна структура.
Собствена фотоволтаична апаратура.
BREEM документ.

Планирани са последващи етапи на разгръщане, с които застроената повърхност последователно да
доближи 90 хиляди кв.м хранилища за разнообразни потребности, в това число хладилни хранилища, индустриални халета и сухи хранилища.

Инвеститор и управител на парка е " Ист кръг ЛП ", чиито акционери са с дълготраен опит в построяването и ръководството на индустриални и търговски площи – осъществени над 300 000 кв.м – Techomarket, Praktiker, Billa, Baumax, Metro.

За контакти:
[email protected]
02/8173532

Нови здания за от ден на ден артикули

За доста компании логистиката е част от бизнес модела им – предходната година Lidl България да вземем за пример влага във втори личен логистичен център покрай Ямбол. За друга, все по-разрастваща се, част от компаниите е значимо обслужването на товарите и нужните за това площи да следват гъвкавото развиване на бизнеса. " Взели сме решение, че динамичността на бизнеса ни не трябва да зависи от постройка ", споделя Петър Пачев, началник отдел " Фирмена благосъстоятелност " в " Евро 07 ". Компанията е снабдител на аварийни авточасти, масла и сервизно съоръжение, наемател в логистичния парк East Ring.

Дилемата е сходна на наемането на офис – комфортно е той да се свива и разраства редом с проектите на компанията, комфортно е различен да се грижи за постройките, поддръжката, инфраструктурното им обезпечаване. Това идва с цена. Алтернативата е цената на капитала, който компаниите биха заключили в лични здания, и цената да бъдат ръководени от вътрешен мениджмънт.

В единия или в другия случай, в България също, броят и площта на логистичните паркове пораства. Прогнозата на Владимир Гюрджиев, управител индустриални и логистични площи във Forton/Cushman&Wakefield, е такава: " Логистиката е лакмус на стопанската система и растежът в действителната стопанска система неизбежно води до растеж в търсенето на логистични площи. В средносрочен проект ще се резервира наклонността за растеж в търсенето на складови площи чартърен с ритъм към 10-15% годишно, като в същото време растежът на наемните цени ще се забави и ще се задържи на равнища от 4-4.5 евро за кв.м първокласни планове ", споделя той.

Христо Кусев, шеф на " Ист Ринг ЛП " ООД, споделя, че концепцията за основаването на парка идва откакто се оказва, че различен сполучлив план – Търговски Център " Европа " на бул. " Искърско шосе " в София записва търсене от огромни компании, нуждаещи се от наемни площи над 2000 кв.м.

Създаването на логистични центрове е

Бизнес самичък по себе си

Множат се и вложителите. Според изследване на един от световните фондове, водач в вложенията в сходни парцели – Prologis, промишленостите, които се обрисуват като най-големи наематели, са електроника и устройства, бързооборотни артикули, облекла, авточасти, потребителски артикули.

Много от фирмите, които следва да създадат избор за логистично обслужване, са световни или районни играчи. Те правят оценка опциите в по-широк периметър.

Движещ за България е индустриалният аутсорсинг, който обособи нови индустриални зони. Помага географското състояние на страната като евентуален разпределителен център за Балканите, която е също сред Азия и Европа. Ограничители са дребният вътрешен пазар, задъхването в пазара на труда и, както се оказва, релативно високата цена на земята и строителството.

Ако при логистичните площи главният аршин е комфортното и дейно предпазване на артикули, то при промишлеността главните параметри се дефинират от условията към индустриалните площи, насочени към оборудването и най-много към служащите, които ще извършват дадени задания.Логистиката е лакмус на стопанската система и растежът в действителната стопанска система неизбежно води до растеж в търсенето на логистични площи.
Владимир Гюрджиев, Forton/Cushman & Wakefield
Определено България съставлява интерес за индустриални компании, които търсят да усъвършенстват оперативните си разноски и да се възползват от преимуществата, които страната ни дава от позиция на налози, съотношението на качеството и про- изводителността на труда към равнището на възнаграждение и така нататък Същевременно обаче у нас битува заблудата, че България е на ниска цена място във всяко едно отношение – това обаче не е по този начин. Цената на земята и на строителството, които непосредствено рефлектират в цената на крайния артикул (сградите) и наемните равнища, са неведнъж по-високи у нас, в сравнение с при директните ни съперници (Румъния, Македония и Сърбия). Също по този начин лимитираният размер на вътрешния потребителски пазар в България подкопава значително вероятността световни търговски компании и логистични оператори (3PL – third party logistics providers) да открият у нас огромни складови центрове, от които да обслужват обекти и клиенти в района.

Естествено изключения има, какъвто е казусът със складовия комплекс на Юск в Божурище. Определено логистичното обслужване на електронната търговия в България към този момент е надалеч от равнищата, които се записват в прилежащите ни страни и страните от CEE.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР