12 12 Жак Делор, един от легендарните председатели на Европейската

...
12 12 Жак Делор, един от легендарните председатели на Европейската
Коментари Харесай

"Ние сме Италия" или всички сме сами за себе си

12 12 Жак Делор, един от именитите ръководители на Европейската комисия, по чието време се слагат основите на това, което е Европейски Съюз през днешния ден, от години се е отдръпнал от публичността. Но тези дни той наруши мълчанието си, с цел да предизвести, че неналичието на взаимност е " смъртоносна опасност за Европейски Съюз ". И напълно не е единственият, който се тревожи, че Европейският съюз, който мина през еврокризата и мигрантския напън, може да не оцелее след пандемията от ковид.

В толкоз последна обстановка по този начин обичаните в Брюксел междинни решения няма да свършат работа. Ефектът от пандемичния потрес върху стопанската система на еврозоната и обществените финанси ще е толкоз голям, че единственият логичен път напред е общо изпитание с обединената мощност на Европейската централна банка, институциите на Европейски Съюз и националните държавни управления. Само че последните не престават да спорят за така наречен корона облигации и потреблението на Европейския стабилизационен механизъм (спасителният фонд на еврозоната). Разделението по оста север-юг и острите реплики са неприятно дежавю от драмата с Гърция. Разликата е, че този път не става въпрос единствено за пари, а безусловно за човешки животи. И също така в този момент никой не може да бъде упрекнат, че самичък си е отговорен, тъй като не си е написал домашното.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без помощ Италия е изложена на риск от филантропична злополука плюс икономическа меланхолия. Но вместо поддръжка под формата на общ дълг Германия, Нидерландия и останалите от " Пестеливата четворка " оферират съпроводени от условия заеми. Ако има миг, в който Берлин би трябвало да изостави фискалните си табута, той е в този момент. Защото, както го формулира едно заглавие на Politico, бъдещето на Италия е в ръцете на Германия. А бъдещето на Италия е бъдещето на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР