12 000 лева обезщетение ще получи секретарят на Бачковския манастир

...
12 000 лева обезщетение ще получи секретарят на Бачковския манастир
Коментари Харесай

12 000 лв. за брата, преобърнал застрахователната практика за смърт на пътя

12 000 лв. обезщетение ще получи секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов поради гибелта на 18-годишната си сестра Славена, издъхнала при злополука, постанови Върховен касационен съд. Именно това дело прекатурна застрахователната процедура у нас. През юни м.г. излезе тълкувателно решение на Върховен касационен съд, съгласно което право на отплата имат освен най-близките родственици на жертви на пътя, само че и братя, сестри, баби, дядовци, както и лица, прочувствено свързани със починалите. Парламентът пък одобри таван от 5000 лв. компенсации за далечни родственици на жертвите. Васил Апостолов губи сестра си на 20 април 2008 година Тогава дружно с нея на пътя за Асеновград умират още 6 души. Пловдивските магистрати присъждат обезщетение само на родителите на Апостолов.

" Цели 10 година се борихме да потвърдим, че Васил също е претърпял болки и премеждия поради гибелта на сестра си. Той се е грижил за нея, защото майката и бащата са били в чужбина ", изяснява юрист Валентин Ройнов. След като окръжният съд в Пловдив отхвърля претенцията на Апостолов, бранителят му апелира във Върховен касационен съд и става причина за тълкувателното решение и катурване на застрахователната процедура на компенсациите за гибел при произшествия.

" Ищецът Васил Апостолов е трябвало да понесе напълно първичната тежест на случилото се, като изключително зле му се е отразило разпознаването на умрялата, чието тяло е било мощно овъглено. От неочакваната загуба на сестра си той е получил нервно разстройство, изискващо лекуване. През първите години се е чувствал доста зле ", показва в претекстовете си Върховен касационен съд. Присъденото обезщетение е 12 000 лева, защото делото е заведено преди приемането на тавана от 5 хиляди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР