119 км стратегически пътни проекти се изпълняват в страната. Безспорен

...
119 км стратегически пътни проекти се изпълняват в страната. Безспорен
Коментари Харесай

През 2024 г. от София до Варна само по магистрала, обещава Петя Аврамова

" 119 км стратегически пътни планове се извършват в страната. Безспорен приоритет е автомагистрала " Хемус ", която чакаме да форсира икономическото развиване на Северна България. " Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, написа Inews.

``
реклама

В края на предходната година държавното управление отпусна 1,12 милиарда лева без Данък добавена стойност за строителство на нови 134,14 км от автомагистралата, която през 2023 година ще стигне до Велико Търново, напълно ще бъде приключена до 2024г. ", беше безапелационна Аврамова. И добави, че през тази година предварително ще бъдат приключени 9,3 км от Ябланица до п.в. " Боаза ".

Със средства от бюджета се осъществят още два значими плана за Северна България – автомагистралата " Русе-Велико Търново " и скоростният път " Видин-Ботевград ", работата по който се извършва с положителни темпове. В най-напреднала фаза е секторът Мездра – Ботевград. Отворени са към този момент офертите на участниците в процедурите за избор на реализатори на двата лота, на които е разграничено трасето. През 2019 година след подписване на контракти с изпълнителите ще започва действителното строителство. Агенция " Пътна инфраструктура " приготвя социална поръчка за създаване на правата от Видин до Ружинци.

С национално финансиране ще се построи и Софийският околовръстен път в сектора от пътен възел " Цариградско шосе " до пътен възел " Младост ".

" От автомагистрала " Струма " остават още 40,6 км и се надяваме, че ще бъде приключена в период - до 2023 година ", съобщи районният министър.

" Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа сподели, че 8000 км пътища са в неприятно положение, а за рехабилитация и доизграждане на цялата републиканска пътна инфраструктура са нужни над 8 милиарда лева ", акцентира министър Аврамова. Тя изясни, че по места се приоритизират най-неотложните обекти и се работи по тях. Като да вземем за пример идното уголемение на пътя от Стара Загора до Автомагистрала " Тракия ", за което стартира актуализация на проекта; ремонт на надлез " Арсенал ", който ще се финансира взаимно с община Казанлък на база подписано съглашение. Започва трайно подсилване на свлачището край " Тикале " на пътя Смолян-Мадан. Осигурени са средства и за свлачището " Трифон Зарезан " на пътя за Златни пясъци, действия по него могат да започват до месец. През май стартира работа по обхода на Поморие. Също през май ще приключи разширението на пътя Пловдив-Асеновград, а през втората половина на 2019 година ще започва публичната поръчка за реализатор на градежа на обходния път на Любимец.

Със средства от Оперативна стратегия " Региони в напредък ", държавния бюджет и стратегиите за териториално съдействие се рехабилитират над 820 км републикански пътища в цялата страна. С вложенията от програмата 39 български града ще бъдат с нов образ. Подобрява се публичният превоз посредством пазаруване на 111 екологични рейсове и тролеи, ремонт на спирки, подлези, надлези. Ремонтират се 416 образователни заведения с 255 269 деца и младежи. Ще бъдат купени 400 коли за спешна помощ и ще бъдат актуализирани 237 обекта на Спешната помощ.

ВиК системите в цялата страна са съвсем 90 хиляди км. Това са 250 автомагистрали с дължината на " Тракия ", които въпреки и подземен, би трябвало да се поддържат в редовност, сподели заместител – министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той заяви, че във ВиК инфраструктурата през последните 4 години Министерство на регионалното развитие е вложило над 75 млн. лева Отделно със заем в размер на 130 млн. лева от Световната банка за пръв път от 30 години се построяват два язовира за питейни потребности – " Пловдивци " и " Луда Яна ", и се рехабилитира стената на бент. " Студена ". За същия интервал над 332 млн. лева са реинвестирани от самите ВиК оператори. Предстои да започва тръжна процедура за рационализация на Пречиствателната станция за питейни води в Перник. До 2020 година се планува да бъде размразен градежът на пречиствателната станция за питейни води в Сливен.

През първия програмен интервал по линия на европейската взаимност бяха построени 51 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 2500 км ВиК мрежа. С вложения от 1,2 милиарда лева ВиК операторите, които ще бъдат бенефициент по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ", ще построяват водопроводи, пречиствателни и помпени станции, канализация и други уреди. Ще се усъвършенства услугата за над 2 млн. Души ", заяви Николай Нанков.

По Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания бяха актуализирани домовете на над 220 хиляди български жители, което понижи сметките им за отопление с сред 30-50% през зимата, стана ясно още от думите на Нанков. До момента в цялата страната от 2022 здания със подписани контракти с ББР, сполучливо завършили са 1669. Работи се по други 138 здания, останалите са на предварителен стадий. " До края на 2020-та година над 405 млн.лв. ще бъдат спестените средства от българските семейства, взели участие в програмата ", заяви Нанков.

" За да продължим да изпълняваме политиките на Министерство на регионалното развитие за районно развиване разчитаме освен на средства от държавния бюджет, само че и на европейско финасиране ", сподели още районният министър и акцентира, че в идващия програмен интервал Оперативната стратегия " Региони в напредък " ще бъде с фокус върху планове, които дават отговор на потребностите и спецификите на всяка област. " Така средствата ще стигнат до най-малките обитаеми места, с цел да задържим хората по родните им места, там където са корените и сърцето им ", заключи министър Аврамова.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР