119 гласа против срещу 111 гласа за спряха намерението на

...
119 гласа против срещу 111 гласа за спряха намерението на
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

119 гласа " срещу " против 111 гласа " за " стопираха желанието на ГЕРБ и Българска социалистическа партия да слагат на разглеждане още през днешния ден измененията в Изборния кодекс, с които хартиените бюлетини биха могли да се върнат в изборния развой.

Гласуването беше част от серия процедурни оферти към дневния ред, с които ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаеха да задължат депутатите да не прекъсват работата си в сряда, до момента в който не отметнат първите 4 или 5 точки в оферти дневен ред.

Първата от тях е чуване на отчет за работата на омбудсмана за миналата година - втората е проектозаконът за изменение на Изборния кодекс.

Крум Зарков (БСП) беше индивидът, който аргументира отхвърлянето на тези оферти.

" Ще помоля да спрете да взимате жителите, залата и всички, за по-глупави от вас самите. Единствената цел на тези оферти е да се гледа точка 2. Тя не е измежду 22 закона, за които има незабавна потребност, тази точка не е в дневния ред на българското общество. Тя не е безусловно нужна и няма потребност да бъде гледана ", сподели Зарков.

След поредност от гласувания - пленарната зала отхвърли настояването за скоростно разискване по Изборния кодекс.

" За " гласоподаваха 58 души от ГЕРБ, 30 от Движение за права и свободи и 23 от 25 членове на Българска социалистическа партия.

Двама социалисти бяха " срещу " самодейността на личната си парламентарна група - още преди седмица Крум Зарков и Благовест Кирилов се оповестиха против връщането на хартиените бюлетини.

Вотът докара до гневна декларация на Тома Биков (ГЕРБ), който упрекна Народното събрание в безучастие и съобщи, че " ще четем постепенно и ще сричаме отчетите за това, което е приключил омбудсманът, с цел да не се гледа Изборният кодекс ".

" Ние ще слагаме този въпрос и в 48 Народно заседание. Вие имате болшинство по тази тематика, за какво не желаете да се гледа в пленарна зала? Почти несъмнено е, че няма да мине, само че за какво не желаете да се чуят причини ", пита Биков, като разгласи, че " този спор не е завършил, колкото и да ви се желае ".

Зарков му отговори със статистика: за последните 8 години Изборният кодекс е предлаган 67 пъти за промени, а 1/3 от тях са правени в навечерието на избори.

" Оставете време на разпоредбите, с цел да могат хората да гласоподават ", прикани той.

На рецензиите на Десислава Атанасова против него, че гласоподава против решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия, Зарков сподели: " За страдание нямам време да обясня на хора от еднолична партия по какъв начин действа групова такава ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР