116-ият сезон на трупата на Народния театър Иван Вазов“ се

...
116-ият сезон на трупата на Народния театър Иван Вазов“ се
Коментари Харесай

Чаровно лято с неизбежните му там неприятности

116-ият сезон на трупата на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ се открива с пиесата „ Чудаци “ на Максим Горки . Предпремиерните представления са през днешния ден и на следващия ден, а премиерните – на 28-и и 29-и септември на камерната сцена. За 17-и път Народният спектакъл става дом за творба на един от най-прочутите международни драматурзи.
Не единствено 150-годишнината от рождението на Максим Горки е причина режисьорът професор Красимир Спасов да сложи творбата, която е отлежавала в „ режисьорското му чекмедже “ най-малко десетина години:

По разнообразни условия не можа да се появи на сцената на театрите, в които съм я предложил. И не щеш ли пристигна моментът, в който шефът на Народния спектакъл господин Донкин общително ми предложи да я включа в репертоара.

Спасов е озаглавил спектакъла по пиесата на Горки „ Чудаци “ „ Чаровно  лято с неизбежните му там неприятности “  и разкрива, че по времето, когато младият Горки основава текста си, е под директното влияние на Чеховата драматургия, само че по думите на българския режисьор е сътворил „ надарена компилация “ сред „ Вуйчо Ваньо “ и „ Чайка “.

Според Спасов Горки се стреми да вкарва новите правила на театралното изкуство, чиито пионер е Антон Павлович Чехов.

В пиесата, наред с любовните трепети и истории, са вградени и други съществени тематики и въпроси, измежду които: какво е положението на интелигенция, какво е мястото ѝ, какви са функциите ѝв момента и какъв е смисълът на живота, на творчеството и други Отговорите на тези въпроси имат проекция и през днешния ден, след толкоз доста години, заключава Спасов:

И ние сме принудени по нов метод да интерпретираме този текст. Там е работата, че интелигенцията в съвремието е детронирана от по този начин наречената „ висока социална естрада “. Изместена е от политическата класа. За страдание е прекомерно егоцентрична, прекомерно откъсната е от обществото, от народа си. Твърде е склонна към конформизъм… “

Цялото изявление на Донка Стамболийска с режисьора проф. Красимир Спасов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР