115 млн. лв. за по-чист въздух. Парите са предвидени по

...
115 млн. лв. за по-чист въздух. Парите са предвидени по
Коментари Харесай

Представиха Национална програма за подобряване качеството на въздуха у нас

115 млн. лева за по-чист въздух. Парите са планувани по Оперативна стратегия " Околна среда " за общините у нас, заяви вицепремиерът Валери Симеонов при показване на Национална стратегия за възстановяване качеството на въздуха, по която държавното управление и Световната банка работят от предходната година. Според вицепремиера, ограниченията за чистотата на въздуха у нас са неотложни. Иначе наказателната процедура на Еврокомисията против България няма да бъде анулирана и ще поносим наказания.

 © Българска телеграфна агенция
Мерките за по-чист въздух би трябвало да се поемат както от общините, по този начин и от министерствата, съобщи Валери Симеонов и предложи на екоминистъра Нено Димов по-стриктно да следи за положението на измервателните станции у нас.

Валери Симеонов - вицепремиер: Трябва да се стартира господин Димов от вашите станции, тъй като в Бургас да вземем за пример тези станции в никакъв случай не регистрират замърсяване на въздуха. А обществено знае се, че най-масовото заболяване измежду децата в Бургас са болесттите на дихателните пътища.
Министър Димов отговори, че станциите наблюдават десетина индикатора и спрямо предходни години са регистрирани усъвършенствания. Единствено завишенията са за фини прахови частици. Той акцентира, че с изключение на държавните ограничения, значимо е да се промени и мисленето на българите и уточни за образец горенето на гуми.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Колкото и да направи страната и общината, до момента в който хората не стартират да мислят по избран метод,който да не разрешава да горим неразрешени горива, мъчно ще се оправим с казуса.
Столичният кмет Фандъкова заяви, че в София към този момент работят 6 пункта, в които са събрани 8 хиляди остарели гуми. А против горенето на остарели облекла и обувки е почнала акция за събирането им в мобилен пункт.

От Световната банка приканиха жители и институции да се обединят против замърсяването на въздуха.
Самир Акбар - специалист от Световната банка: Изследване сочи, че въздух с фини прахови частици в норма усъвършенства човешкото здраве и понижава смъртните случаи с 4%. За България това са над 4300 души, което неизбежно се отразява и на стопанската система ви.
След едномесечно разискване Националната стратегия за чист въздух ще бъде импортирана в Министерския съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР