115 милиона души могат да бъдат тласнати в крайна бедност

...
115 милиона души могат да бъдат тласнати в крайна бедност
Коментари Харесай

Пандемията може да тласне 115 млн. души в крайна бедност през 2020 г.

115 милиона души могат да бъдат тласнати в последна беднотия тази година поради икономическата рецесия, породена от пандемията от ковид, предизвестяват от Световната банка, съобщи Агенция Франс Прес.

Това е унищожителен поврат след десетилетия на прогрес. Прогнозата на банката е по-негативна от предходни. През август от интернационалната финансова институция оповестиха, че чакат в най-лошия случай 100 милиона души да изпаднат в последна беднотия.
 Световната банка предвижда възобновяване на стопанската система след 5 година
Световната банка предвижда възобновяване на стопанската система след 5 година

Вероятно ще има бързо възкръсване

В нов отчет на банката се показва, че до 2021 година 150 милиона души могат да изпаднат в последна беднотия или да живеят с по-малко от 1,90 $ дневно.

" Пандемията и международната криза могат да причинят 1,4% от международното население да изпадне в последна беднотия ", се споделя в известие на президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Ако не беше пандемията, крайната беднотия в света щеше да падне до 7,9% , само че в този момент може да нарасне до 9,4%, акцентира банката.

Икономистите от Световната банка са пресметнали, че новите жертви на бедността тази година могат да са сред 88 милиона и 115 милиона души, като ще зависи от международната стопанска система.

Ако се огледа по-широката формулировка за беднотия, в отчета на банката се показва, че близо ¼ от международното население живее с под 3,20 $ дневно, а повече от 40% - съвсем 3,3 милиарда души - живеят с под 5,50 $.

Субсахарска Африка остава епицентър на казуса . Още 40 милиона души могат да изпаднат в последна беднотия тази година и да се приближат до 500 милиона идната година.

Отделно климатичните промени ще тласнат от 68 милиона до 135 милиона души в беднотия до 2030 година Субсахарска Африка още веднъж е най-уязвима.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР