1140 души у нас чакат за животоспасяващи трансплантации, според здравните

...
1140 души у нас чакат за животоспасяващи трансплантации, според здравните
Коментари Харесай

Над 1100 българи чакат за трансплантация

1140 души у нас чакат за животоспасяващи трансплантации, съгласно здравните управляващи. В същото време едвам към 30 пациенти са получили орган от началото на годината. В международния ден на донорството - 13 октомври, лекари от ВМА организираха осведомителна акция за донорството измежду най-голямата мото организация в България Sofia Riders. Във форума се включиха и пациенти, минали чернодробна трансплантация. Идеята е всеки българин да може да направи осведомен избор при положение на донорска обстановка.
Вчера Съветът на Европа празнува за 19-та поредна година Европейския ден на органното донорство и трансплантация. Целта е поощряване на обществения спор и подкрепяне на околните за взимане на осведомено решение в извънредно тежките за тях моменти, което може да бъде животоспасяващо за чакащите трансплантация.
Във ВМА досега са осъществени чернодробни трансплантации на 63-ма пациенти. За година обаче интервенциите са единици, тъй като няма задоволително донори на органи.
„ Не се усилва годишната база на осъществените трансплантации, точно тъй като няма задоволително донори… Този дефицит на донори не разрешава дейно лекуване на нуждаещите се пациенти, незабавните пациенти, за жалост, ги губим”, изясни доцент Ивелин Такоров, началник на Клиника по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА..
Органите, които са ненужни към този момент на пациентите с мозъчна гибел, могат да спасят по едно и също време няколко човешки живота.
Любителите на високите скорости не са съгласни с квалификацията, която постоянно им се дава, а точно „ донори”. Статистиката демонстрира, че за 11 години във ВМА няма нито един донор-моторист.
„ Травмите при мотористите са съществени и те не могат да бъдат донори, само че вие знаете какъв брой е дълга листата на чакащи, за жалост, ние можем да бъдем... и търсещи органи”, изясни Мартин Райчев от организацията „ Софийски мотористи”.
На срещата участва и алената легенда Джони Велинов, на който преди 11 години е направена чернодробна трансплантация във ВМА. Той съумя да трогне аудиторията с персоналната си история и с страстите, които е изпитал около интервенцията. Не можа обаче да опише с думи благодарността си към лекарите и околните на донора:
„ Това не може да оцени, няма равноценност. Благодарение на тези хора пребивавам втори живот. Всеки си мисли, че на него няма да се случи, само че никой не е застрахован. Трябва да е ясно – един умира, само че дава живот на трима-четирима други”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР