112 родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини срещу

...
112 родители и настойници са глобени за пропуснати ваксини срещу
Коментари Харесай

Глобиха родители, които отказват да ваксинират децата си

112 родители и настойници са санкционирани за пропуснати ваксини против морбили и още три други болести на децата през 2018 година. На всички тях са написани актове. Това заяви за " Монитор “ доктор Радосвета Филипова, държавен специалист от дирекция " Здравен надзор “ в Министерството на здравеопазването. Наложените им санкции са от 50 до 200 лв..

По смисъла на член 210 от Закона за здравето всеки, който не се е явил на имунизации, реимунизации, профилактичен обзор или проучване, се глобява от 50 до 100 лв. при първо отсъствие, а при второ от 100 до 200 лв.. Според нормативната уредба на такива наказания подлежат и лекарите, които са позволили този пропуск. В здравното ведомство обаче нямат информация за санкционирани доктори. Няма информация и за актовете, формирани от началото на тази година все още, защото систематизирана информация за тях Министерство на здравеопазването събира към месец април на идната година.

" Тази мярка е прекомерно неефективна. Дори санкцията да бъде по-висока, няма да реши казуса, защото децата и възрастните остават неимунизирани, а това е прекомерно рисково както за самите тях, по този начин и за близките, тъй като те посещават детски градини и учебни заведения “, разяснява доктор Филипова.

По думите ѝ има лекари, които издават записка за осъществена имунизация на детето, с цел да бъде записано в забавачката или на школо, само че на процедура тя не му е направена по гледище от родителите. Такива случаи са засечени, откакто в близо половината области на страната избухнаха епидемиологични гърмежи от морбили през есента на предходната година. Лекарите са открили лабораторно, че при деца, които имат издадени бележки за имунизации не съществуват антитела против инфекцията. Едно семейство, съперник на имунизациите, е завело дело против Министерството на здравеопазването поради наложителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, оповестиха от здравното ведомство.

За разлика от обстановката у нас, в Сърбия се водят каузи против 300 фамилии, които са пропуснали да заведат децата си за имунизиране. Глобата там за подобен пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на опазването на здравето Йенс Шпан предложи преди два дни да се вкарат санкции за родителите на деца в учебна възраст, които не са имунизирани против морбили. Предложената глоба е 2500 евро. Подобно предложение направи и общественият министър Бисер Петков.

Помощите за развъждане на дете ще бъдат орязани, в случай че родителите не го заведат на имунизация и реимунизация, включени в наложителния имунизационен календар, както и на профилактичен обзор. В такива случаи те ще получават 30% от сумата, избрана въз основата на обезпечения най-малък приход. Това предлага Петков в план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне.

А броят на инфектираните с морбили в България удари 759. Случаите на инфектирани не престават да се усилват, заяви основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В съпоставяне с предходната година нарастването е над 40 пъти. В София са две трети от инфектираните. Голям е броят им и в област Благоевград, болестта потегли от детското поделение в болничното заведение в Разлог.

По последни данни на Министерството на здравеопазването към този момент има заболели от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. В момента най-вече инфектирани има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, само че и в столицата и Кюстендил. По думите на доцент Кунчев към 90% от случаите на инфектирани с морбили са измежду ромското население, по тази причина натам са ориентирани напъните за по-голям имунизационен обсег.

11 акта за неизвършване на имунизации са наложени на общопрактикуващи лекари в Бургаско през последната година и половина, оповестиха от Регионалната здравна ревизия в морския град. 35 са били глобите на майки и татковци за пропуснати имунизации на бебета и малчугани през 2017 година. Глобени са 10 общопрактикуващи лекари поради неспазен период за имунизациите.

" Причините за неимунизирани деца са разнообразни – отсрочени по медицински противопоказания, не са открити от общопрактикуващия доктор на посочения адрес, пребиваващи в чужбина, както и отвод на родителите. Хората не желаят да имунизират малчуганите най-много тъй като мислят, че имунизациите отключват или провокира дадени болести ", разясниха от управлението на Бургаската РЗИ. След налагане на санкциите те рядко променяли решението си.

" През миналите години обаче имаме и случаи, когато родители които са санкционирани за административно нарушаване, да заведат децата си за имунизация. Тази процедура обаче е рядка ", сподели шефът на инспекцията доктор Георги Паздеров.

Най-често родителите отхвърлят имунизация против морбили, паротит и рубеола, само че има и такива, които отхвърлят всички имунизации, сочат данните на здравните управляващи.

В Русенско и Шуменско отводите от ваксини са минимум по отношение на други области на страната, демонстрират информации на районните здравни инспекции. От 2013 до 2018 година са формирани 6 акта на родители от Шумен и региона, които не са обезпечили провеждането на наложителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лв.. Санкциите са от по 50 лв. на човек, сподели д -р Илияна Лозанова, основен секретар на инспекцията в града. Съставен е акт и на един общо практикуващ доктор за непредставяне на доклад за извършените имунизации. Издадено му е наказателно разпореждане за 100 лв..

6 са и актовете, издадени на родители за неимунизирани деца в Русенско от началото на годината досега, заяви началникът на отдел " Противоепидемичен надзор “ в РЗИ – Русе доктор Маргарита Големанова. При всички случаи става въпрос за дребни деца. Родителите били безапелационни, че имунизациите нанасят щета на здравето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР