112 години от смъртта на Дамян ГруевДнес, 23 декември, се

...
112 години от смъртта на Дамян ГруевДнес, 23 декември, се
Коментари Харесай

112 години от смъртта на Дамян Груев

112 години от гибелта на Дамян Груев
Днес, 23 декември, се навършват 112 години от героичната гибел на един от най-великите български революционери - Дамян Груев.

Дамян (Даме) Йованов Груев е деятел на българското национално-освободителното придвижване в Македония и Одринско, един от създателите и идеолозите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Роден е през 1871 година в село Смилево, Битолско. Основно обучение приключва в Битоля, след което стартира да учи в Солунската българска мъжка гимназия.

Той дефинира и датата на експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). След неуспеха на въстанието не напуща Македония и продължава присъединяване си в живота на ВМОРО. През лятото на 1906 година с дребна чета обхожда другите й краища. През декември същата година попада на турска потеря край с. Русиново, Малешевско, и пада погубен в завързалата се престрелка. Сръбския вестник “Мали вестник ” в миг на всенародна тъга във всички български краища, до които доближава тъжната новина за гибелта на Даме написа следното: “Съжаляваме единствено, че той не е умрял от наша ръка ”.

На 2 януари 1907 година Иван Вазов написа стихотворението ”Дамяну Груеву ”. Поводът е трагичната крах на войводата на 23 декември предната година в Малешевската планина. В един от дванадесетте куплета на това стихотворение Народният стихотворец възкликва: „ О, Македонио, ти губиш своя Левски, най-верния си наследник, най-силния си меч... ” Само в тези два стиха като че ли е казано всичко за личността, която преора докрай душата на македонския българин и хвърли в нея семето на идеала за независимост. Семето, което по този начин стремглаво избуя, че трансформира Организацията, основана по подстрекателство на този човек, в мит, действително присъстващ в живота и съзнанието на целия народ и съкровено прегърнат като негова неотменна същина. Тук има нещо свръхестествено, свръхреално, свръхнечовешко.

При едно престояване в София след първата си обиколка из Македония, Груев пожелава да се срещне с доктор Константин Стоилов, тогава министър-председател. Когато Груев влиза в двора, доктор К. Стоилов го съглежда от прозореца и споделил на окръжаващите го в стаята: ”Едно дете дохожда при мен... ” След половин час диалог доктор Стоилов се сбогува с Груев и влизайки при другарите си, извиква: ”Един популярен човек преди малко излезе от къщи... ”

Десетина години по-късно, в края на 1904 година, идвайки в София, с цел да закрепи малко поразклатеното си здраве, той е издебнат от кореспондента на съветския вестник „ Новое время ” Кирилов, който го интервюира. Това изявление излиза и в софийския в. ”Ден ” на 16 януари 1905 година Освен проблемите, които основава сръбската и гръцката агитация в Македония, Груев разкрива изрично и националното си възприятие: ”Българите в Македония се държат по-лоялно, в сравнение с гърците и сърбите, може би по тази причина, тъй като нашите там са мнозинство и ние усещаме солидна нравствена почва под краката си... В градовете, паланките, в огромните села цифрата на съзнателните българи е прекомерно огромно... ”

"Даме е исполин на българския дух в Македония, връх, в подножието, на който духовни пигмеи на мощ се мъчат да прекрояват облика му по собствен облик и сходство!", написа преди години Иван Николов, публицист, журналист и основен редактор на списание България-Македония. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР