112 години от обявяването на Независимостта на България. На този

...
112 години от обявяването на Независимостта на България. На този
Коментари Харесай

Денят на независимостта - Фердинад прочита манифеста в църквата ”Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново

112 години от оповестяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 година в църквата ”Св. Четиридесет мъченици ” във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд афишира Независимостта на България и се прогласява за цар на Царство България.
Политическият акт е осъществен от държавното управление на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната взаимозависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт от 1878 година

Условията за оповестяване на независимостта на младата българска страна при започване на 20 в. били извънредно удобни. През лятото на 1908 година младотурска гражданска война в Османската империя приключва с триумф за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският контракт, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал непосредствено към император Франц-Йосиф, с цел да съгласуват дейностите си.

Австро-Унгария афишира анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата " Св. 40 мъченици " княз Фердинанд прочита манифеста за оповестяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската страна.

Независимото Българско царство е прието от Великите сили напролет на 1909 година От Освобождението на България до оповестяването на нейната самостоятелност тя е трибутарно княжество по отношение на Османската империя.

С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд. Високата врата (Турция), а по-късно и Великите сили признават публично българската самостоятелност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР