112 финансови “мулета, които помагат на интернет престъпници да прехвърлят

...
112 финансови “мулета, които помагат на интернет престъпници да прехвърлят
Коментари Харесай

112 финансови „мулета“ разкрити у нас

112 финансови “мулета ”, които оказват помощ на интернет нарушители да трансферират пари, са индетифицирани у нас за последните 3 месеца от киберполицаи от ГДБОП. Това оповестиха от Асоциацията на банките в България, която дружно с правоохранителните органи вземат участие в Европейска акция, отдадена на битката против финансовите “мулета ”.

Куриерите на кибербандитите са хора, които против комисионна трансферират нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки и по този метод се “изпират ” пари. Те се наемат посредством подправени разгласи за работа и са най-често безработни и студенти. Дори финансовите “мулета ” да не са забъркани директно в закононарушенията, те носят наказателна отговорност по Наказателен кодекс.

Кампанията е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол. По негови данни през последните три месеца в цяла Европа са открити общо 1504 финансови “мулета ”, както и 26 376 непозволени транзакции за към 72,4 милиона евро. Предотвратени са вреди за 36,1 милиона евро и са арестувани 168 лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР