111Днес, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст

...
111Днес, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст
Коментари Харесай

Празнични литургии и молитва за началото на учебната година в Старозагорска епархия

111Днес, когато Православната черква отбелязва празника Въздвижение на Светия кръст Господин (Кръстовден), във всички храмове на Старозагорска епархия ще бъдат отслужени литургии. По традиция в края на службите към Бога се насочва обща молитва за преуспяването на младите в добродетелния живот и потребното познание през новата образователна година.
В Митрополитския храм „ Св. Вмчк. Димитър “ в Стара Загора молитвата за плодородна образователна година стартира в 18 часа. Приканват се учениците от всички възрасти, родителите им и околните им да вземат молитвено присъединяване в нея. 
Според църковното поверие Света Елена - майката на император Константин Велики, е ревностна християнка. През 326 година тя се насочва към светите места в Палестина, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано е покрит от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с триумф. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се схваща, когато посредством допиране с един от тях е възкресен неотдавна умрял човек.
 Старозагорската креативната зона на Сава Силов оживява за повторно (СНИМКИ) Старозагорската креативната зона на " Сава Силов " оживява за повторно (СНИМКИ)
„ Преоткриване “ е слоганът на второто издание на септемврийската арт стратегия, която провежда Творчески колектив „ На...
Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „ Възкресение Христово “. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „ въздвижва “ над главите на присъстващите. От това „ въздвижение “ получава своето име и празникът.
Господ Иисус Христос: " Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, тъй като на такива е царството Божие. Истина ви споделям: който не одобри царството Божие като дете, той няма да влезе в него. "  
От Марка Свето Евангелие 10:14-16
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР