111 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във

...
111 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във
Коментари Харесай

Велико Търново - център на тържествата за Деня на независимостта

111 години Независима България. На 22 септември 1908 година във Велико Търново тържествено е оповестено Независимо Царство България. Така 30 години след Освобождението страната ни още веднъж се появява на политическата карта на Европа. По традиция кулминационната точка на честванията е във Велико Търново.

Свобода - съединяване - самостоятелност - по този начин мечтани, по този начин изстрадани. С тези стъпки България още веднъж я има. Има я като страна, има я на картата, има я, с цел да продължи своята многовековна история.

Затова и десетки българи се стекоха през днешния ден в старопрестолния град Велико Търново, с цел да отпразнуват 111 години самостоятелна България.

Рано сутринта в църквата " Свети Четиридесет мъченици " беше отслужена света литургия, а на Царевец и Трапезица беше повдигнат българският байрак.

Да съществуваш, само че като че ли те няма. Да си свободен, само че незачитан. Това е мъчителната реалност за България преди 22 септември 1908 година Тогава в двора на църквата " Свети 40 мъченици " зазвучава ред по ред Манифестът за Независимост на княз Фердинанд.

доктор Иван Църов - шеф на Регионален исторически музей-Велико Търново: И в действителност това става историческото място, в което за пръв път България е самостоятелна страна след 500 години иго.
Те водят децата си по стъпките на историята. И им описват. За да знаят - за родината.

Христина: Много е значимо за един народ да бъде самостоятелен. Много е значимо един народ да уважава хората, които са се борили за неговата самостоятелност. Димитър Благовестов: Ние се считаме свободни, че можем да изпълним нашите цели, нашите фантазии.Тереза: За мен да си самостоятелен е едно персонално качество, което би трябвало всеки да има и да се гордее с това.
Думи, изречени от благодарност в Деня на Независимостта. На гордостта. На преосмислянето.

И най-после дано не забравяме, че независимостта е на първо място положение на духа!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР