111 442 101,58 лв. безвъзмездно ще даде МОСВ на общините

...
111 442 101,58 лв. безвъзмездно ще даде МОСВ на общините
Коментари Харесай

БСП поиска мерки срещу мръсния въздуха в Перник, министър Димов прехвърли топката към общината

„ 111 442 101,58 лева безплатно ще даде Министерство на околната среда и водите на общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община за „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух “.
Перник, който е измежду градовете с най-замърсен въздух в България, обаче липсва в този списък”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Станислав Владимиров. Той добави, че в последните месеци неколкократно е регистрирано завишаване на фините прахови частитици във въздуха в Перник и то с 5 и повече пъти над нормата, а това заплашва здравето на жителите на града и общината.

Владимиров сподели още, че също така, в общинската администрация в Перник има постъпили капиталови оферти за горене на RDF боклуци, което в допълнение ще замърси въздуха. „ Въпреки всички тези обстоятелства, не се вземат никакви ограничения за възстановяване качеството на въздуха”, разяснява още Владимиров.

Народният представител съобщи, че липсва синхрон сред локалната администрация и министерството, макар че е несъмнено, че виновността е в кметският екип в Перник.

„ Защо специалистите ви не са създали тъй че общини като Перник, които имат потребност от средства, с цел да подобрят качеството на въздуха, да се възползват от тях?”, попита Владимиров. Той попита още - ще бъде ли включен Перник в листата с градовете, които да получат средства за възстановяване на качеството на атмосферния въздух?

Владимиров изиска също министерството да предприеме ограничения за подобряването на качеството на въздуха в града. " Министър Димов трансферира топката на общинската администрация в Перник, като изясни, че общината не е кандидатствала по процедурата и няма утвърдена стратегия за качеството на атмосферния въздух. Министърът добави, че кметовете на градовете, в които е записано замърсяване на въздуха, би трябвало да изготвят такава стратегия и добави, че в Перник такава занапред се прави ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР