1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От

...
1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От
Коментари Харесай

Пускат национален телефон за сигнали за деца, които не са в класните стаи

1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От през днешния ден стартира работата на спецекипите, в които влизат служители на реда, обществени служащи, посредници и други специалисти.

300 предпазени мобилни терминала ще бъдат раздадени във всички районни ръководства по обучение за работа с осведомителната система на държавния механизъм за връщане на децата в просветителната система.

Сфера, в която страната би трябвало да влезе с всичките си сили, е образованието, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той е обезпокоен от огромния брой отпаднали деца. Глоби и отнемане от обществени права за родители, които стопират децата от учебно заведение, дава обещание Дончев.

Помощ ще има за родители, които нямат средства да пратят децата на учебно заведение. Все повече обвързваме обществените заплащания с просветителните потребности на детето, уточни вицепремиерът. Томислав Дончев желае промени в Наказателен кодекс и да се отвори опцията родители, които съзнателно не пускат децата си на учебно заведение, да носят наказателна отговорност.

 Ангажират цялата страна с връщането на децата в клас
Ангажират цялата страна с връщането на децата в клас

Според Дончев без обучение децата стават клиенти или на обществената система, или на прокуратурата

Образователният министър Красимир Вълчев на собствен ред уточни, че огромна част от децата на родители с невисок учебен и обществен статус не са обхванати даже в детска градина.

Създава се народен телефон, на който жители могат да подават сигнали за отпаднали от просветителната система деца -0800 10 112. Сигнали могат да се подават на електронната поща на МОН.

Близо 15% от децата прибързано са напуснали просветителната система. Всяко дете ще има потребност от сложен метод, посочи министър Вълчев. От 50 до 100 лв. е санкцията за първо нарушаване, до 500 при рецидив. Глобите ще се постановат от кметовете.

Държавата предлага прекъсване на месечните помощи за позволени пет и повече неизвинени отсъствия. Ще се дефинират учители наставници и възпитаници наставници за децата с компликации. Освен това ще се обезпечат общежития, безвъзмезден превоз, безвъзмездна закуска и учебници за децата.

Предлага се и включване на родителите в Родителски клуб, както и образуване на Училище за родители по проблемите на отговорността за възпитанието и образованието на децата и учениците. Изоставащите възпитаници и тези в риск от отпадане ще бъдат включвани в действия от спортния и празничния календар на учебното заведение.

От началото на образователната година в над 2400 учебни заведения Министерство на вътрешните работи ще популяризира осведомителни брошури за предварителна защита на децата и учениците по разнообразни тематики като сигурност на придвижване по пътищата и по какъв начин да се пазят от дрогата.

анкета
Бихте ли купили черно-бял учебник?
Не –това е дискриминация Не, с цел да не втълпявам комплекси Да, тъй като е по-евтин Да, тъй като е по-лек и еко За какво са въобще учебниците? Виж резултати
Не –това е дискриминация

Не, с цел да не втълпявам комплекси

Да, тъй като е по-евтин

Да, тъй като е по-лек и еко

За какво са въобще учебниците?

На конференцията в Министерски съвет тематиката за черно-белите учебници и публичното неодобрение, което заля през вчерашния ден Министерство на образованието, не беше коментирана.

Припомняме, че през вчерашния ден, след експлоадирането на абсурда, просветителният министър Красимир Вълчев разгласи, че стопира опцията такива учебници да бъдат издавани и предлагани на пазара. Това ще стане с смяна в настоящата разпоредба.

Припомняме, във връзка проблема с черно-белите учебници, министърът на образованието и науката е знаел за черно-белите учебници, той не е схванал за тях от медиите, изясни основният редактор на издателство " Просвета " Кина Андреева.

" Ние сме внесли планове за учебници, които бяха утвърдени първо от специалисти. Когато сме внесли плана, сме внесли и черно-бял план. Всъщност тези учебници бяха утвърдени и от специалисти и от учители ", посочи Андреева.

Дали нецветните учебници са дисктриминационни, основният редактор на издателството посочи " Възможността за избор не може да бъде дискриминация. Дискриминацията е липса на избор "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР