110 години след основаването си, Alfa Romeo се завръща към

...
110 години след основаването си, Alfa Romeo се завръща към
Коментари Харесай

Giulia GTA: завръщане на непреходната легенда на Alfa Romeo

110 години след основаването си, Alfa Romeo се завръща към корените си, лансирайки една от легендите на своята история и на автомобилните спортове като цяло: Giulia GTA. Наследникът е механически и концептуално въодушевен от Giulia GTA от 1965 година: „ Gran Turismo Alleggerita “, създадена от Autodelta, основана на Giulia Sprint GT, която донесе безчет спортни триумфи на марката в международен мащаб.

Базирана на Giulia Quadrifoglio, Giulia GTA е оборудвана с по-мощна версия на мотора Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo, и към този момент е с 540 к.с. С потреблението главно на ултра леки материали, тя се характеризира и възползва от понижаване на тежестта от 100кг спрямо Giulia Quadrifoglio, постигайки най-хубавото в съответствие тегло - мощ от 2,82 кг / к.с. В автомобила са създадени и характерни механически решения за аеродинамика, настройки и ръководство.

Giulia GTAm притегля вниманието със спортно-екстремна 100% версия на GTA, характеризираща се с две спортни седалки, аеродинамичен дизайн и 6-точкови защитни колани. Alfa Romeo към този момент приема предварителна резервация за Giulia GTA и GTAm, които се оферират единствено за 500 сертифицирани и номерирани автомобила. Късметлийте купувачи ще получат един извънреден автомобил, само че в България към този момент четирилистната детелина ще им донесе шанс и в ненадминато следпродажбено обслужване от новия представител на марката за нашата страна – „ Витоша Ауто “

На 24 юни Алфа Ромео ще доближи значим стадий от своята забележителна история: 110 години дейни бизнес интервенции. През този интервал, повече от век, инженерите и дизайнерите на Alfa Romeo праволинейно се стремят към нововъведения, като постоянно остават правилни на ДНК-то на марката. През годините тази ДНК - съвършената композиция от спортно държание и грациозност - сътвори освен някои от най-емблематичните транспортни средства, създавани в миналото, само че и коли, които са вкъщи си както на пистата, по този начин и на всяко ревю за дизайн. За да означи 110-ия си рожден ден, Alfa Romeo ще удиви почитателите с автомобил, който дава отговор изцяло на връщането към корените на марката и в това време напомня за един от най-емблематичните коли на марката: Giulia GTA.

ИСТОРИЯ

Съкращението GTA значи „ Gran Turismo Alleggerita “ (alleggerita е италианският термин за „ олекотено “), и поражда през 1965 година с Giulia Sprint GTA, характерна версия, създадена от Sprint GT, проектирана като състезателен автомобил и показана на Амстердамското ревю в Амстердам, проведено същата година. Корпусът на Giulia Sprint GT беше сменен с идентична версия в алуминий, с общо тегло 745 кг спрямо 950 кг на първата версия. Втората смяна се отнася до 1570 см3 моторите с два разпределителни вала, които в настройка с двойно запалване доближават впечатляваща мощ от 115 к.с.

Техниците на Autodelta, формалният спортен екип на Alfa Romeo, го избраха за еталонно транспортно средство за категорията Touring и го създадоха, с цел да реализиран оптималната мощ от 170 к.с. Тогава триумфът на модела в надпревари беше неотложен: три следващи „ Challenge Europeo Marche “, десетки национални шампионати и стотици самостоятелни надпревари във всяка част на света. От този миг нататък GTA си сътвори име като безспорната икона на спортния спорт на Alfa Romeo, а съкращението GTA стана толкоз сполучливо, че обществеността скоро стартира да го свързва с всички спортни коли на Alfa Romeo като цяло.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР