110 години от Разорението на българите от Беломорска и Одринска

...
110 години от Разорението на българите от Беломорска и Одринска
Коментари Харесай

Хухла: Огън ме горя, не изгорях, нож ме сече - жива съм!

110 години от Разорението на българите от Беломорска и Одринска Тракия, едно от трагичните събития, с каквито е изпълнена трагичната история на отечеството ни, се навършват тази година. От всички изгорени и плячкосани села в тогавашната кървава епопея, единадесет са останали в рамките на модерна България, а девет от тях, сред които и Хухла, са в община Ивайловград. Наследниците на тракийските българи, претърпели погрома, не са безучастни към тези мигове на премеждия през злокобната 1913 година, по тази причина и тази година те ще отбележат този повратен миг в живота на дедите им. В Ивайловград е основан предприемчив комитет за годишнината, отпред с кмета на общината Диана Овчарова. В него влизат и Бони Петрунова, директорка на Националния исторически музей, и Красимир Премянов, ръководител на Съюза на тракийските сдружения в България, и известни историци и локални дейци на културата. В деветте потърпевши от турските зверства села в разнообразни дни ще бъдат отслужени панихиди в памет на жертвите, а във втория ден от " Мистериите на Хухла " тракийци от региона и от страната ще се стекат на общ митинг-поклонение.
Организаторите са подготвили извънредно богата стратегия за 22, 23 и 24 септември, научи ДУМА от Катя Стайкова, потомък на семейства, наранени от Разорението през 1913 година и водеща на " Мистериите на Хухла ". В първия ден - в Деня на независимостта, в реновираното читалище на село Хухла, ще бъде открита археологическа галерия на Националния исторически музей с нови артефакти от крепостта " Балък дере " край Хухла и " Лютица " край Ивайловград. В салона на читалището в ранния следобяд ще бъдат показани две книги - на най-младия стихотворец на Хухла, 13-годишния Димитър Кондузов, и на Петя Цонева, носителка на огромната премия на Националния конкурс за лирика " Ивайло Балабанов " предходната година. Надвечер в амфитеатъра на връх Илинден над селото, до параклиса " Свети оракул Илия ", празничен концерт ще изнесе Националният фолклорен отбор " Филип Кутев ". Ще вземат участие и локални самодейци, ще се свири, пее и играе в чест на независимостта, до момента в който пристигна кулминационната точка - връчването на наградата " Почетен селяндур на " Мистериите на Хухла ", бронзов цървул, продънен от вървене, в който е пъхнато земното кълбо - дребна пластика на скулптора Емил Пенчев. Преди две години Цървулът отиде у Бойко Ламбовски, предходната година - у Яница Каплан. Кой ще го обуе тази година, знае единствено Мистериозното жури от още по-Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН).
Вторият ден ще бъде напълно отдаден на трагичното събитие - 110 години от Разорението на тракийките българи. На лобното място на 42-ма хухленци-мъченици ще има панихида, ще бъде открита изложбата " Тракийската епопея ", проведена от Научния институт на Съюза на тракийските сдружения. Тя ще наблюдава цялата тракийска авантюра от Беломорска и Одринска Тракия. После в читалището на селото ще стартира научната конференция на тематика " Разорението на тракийските българи ".
Този самобитен реквием за тракийската авантюра ще се придвижи на връх Свети Илия в амфитеатъра до параклиса " Свети оракул Илия ", споделя уредникът на честването, писателят Иван Бунков. Там световноизвестният женски хор " Мистерията на българските гласове " дружно с Кварто квартет ще изнесе своя концерт " Гласове и струни ", композиран и дирижиран от маестро Георги Андреев. Оттук, от този връх в края на Източните Родопи - тракийско светилище от XII век пр.Хр., днешните тракийци ще пратят свое протестно писмо-послание до президента на Републиката и до Народното събрание с искане трагичните събития от Беломорска и Одринска Тракия да намерят почтено място в просветителната и културната стратегия на страната ни. С две думи - да бъдат изучавани, наедно с нещастията от Батак и Перущица, тъй като и отсам поуките за нацията ни може да бъдат огромни, и тук контузиите в душите на хората от зверствата не са отшумели, споделят уредниците.
Третия ден те са отредили за екскурзии - до прилежащите села, където са вилнели същите жестокости, или до локалните забележителности от национално значение - крепостите " Балък дере " и " Лютица ".
" Мистериите на Хухла " се организират с дейната поддръжка на Община Ивайловград и под патронажа на Министерството на културата. Тази година културният фестивал навършва 25 години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР