110 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във

...
110 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във
Коментари Харесай

Денят на Независимостта: Кулминацията на честванията беше във Велико Търново

110 години Независима България. На 22 септември 1908 година във Велико Търново тържествено е оповестено Независимо Царство България. Така 30 години след Освобождението България още веднъж се появява на политическата карта на Европа. Днес цялата страна чества, а във Велико Търново беше кулминационната точка на тържествата.

Велико Търново
Албена Вескова - солист на отбор " Българе ": В днешния ден би трябвало да осъзнаем, че българският дух е жив, би трябвало да осъзнаем своите корени, своята история, да покажем на младото потомство, че в действителност сме един доста античен народ, и би трябвало да живеем почтено.
Думи за предците ни, изречени от благодарност в деня на Независимостта. На гордостта. На преосмислянето.


Мария Чешмеджиева: Независимостта е нещо комплицирано, и считам, че децата е добре да знаят, че в действителност свободата значи да спазваш и правила, а освен да търсиш своите права. Да бъдеш самостоятелен е хубаво, само че свободата по някакъв метод би трябвало да се заслужи. Теодор: Празникът през днешния ден е доста значим, тъй като независимостта е част от нашето национално обединяване, с цел да може в този момент да сме българи и нашата нация да е българска, самостоятелна.
Историята споделя за оня 22 септември, когато княз Фердинанд прочита ред по ред Манифеста на Независимостта.



Събитията отпреди 110 години оживяха в двора на църквата " Свети Четиридесет мъченици ". А българският трикольор гордо се развя над Царевец и Трапезица в символ на респект към стореното от народ и държавници.


Христо Димитров - продуцент на отбор " Българе ": Денят на Независимостта е ден, който наложително би трябвало да означаваме и би трябвало да го честваме по колкото е допустимо по-въздействащ и зрелищен метод, тъй като това сплотява българите. Това нещо ни сплотява.  България чества 110 години Независимост (ГАЛЕРИЯ) България чества 110 години Независимост (ГАЛЕРИЯ)
България отбелязва 110 години от оповестяването на Независимостта си. Чествания има в цялата страна, а обичайно главните празненства са във Велико Тъ...
Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: " Ако през днешния ден ние желаеме да не ни назовават патриоти от друго тесто, би трябвало със същата смелост за браним тази самостоятелност. Говорим за национално обединяване, за балканска взаимност, предпазени европейски граници, само че в основата на всичко е българският народ, който желае независимост, правдивост и успокоение. Ние като политици и жители сме длъжни да му го дадем. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР