11 външни министри от Европейския съюз разговаряха как да бъде

...
11 външни министри от Европейския съюз разговаряха как да бъде
Коментари Харесай

Свободното движение на хора да става поетапно, предлагат 11 външни министри

11 външни министри от Европейския съюз разговаряха по какъв начин да бъде поетапно възобновено свободното придвижване на хора, само че откакто са взети всички ограничения за тяхното здраве и сигурност.

Първите дипломати на Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия разискаха посредством видеоконферентна връзка обстановката в своите страни и се схванаха да работят за общоевропейски метод при последователното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората.

" От особена значимост е и да имаме общоевропейски здравни ограничения и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в Европейски Съюз ", съобщи Екатерина Захариева по време на видеоконферентен диалог с 10 свои сътрудници външни министри от Европейски Съюз.

Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на задграничните туристи, защото в случай че всяка страна вкара свои практики по границите, жителите ще бъдат затруднени. В момента здравните управляващи в разнообразни страни ползват разнообразни способи за надзор на пасажерите - мерене на температурата, слагане под карантина, PCR проби, скрининг на инцидентен принцип.

" Имаме две значими задания: да се борим с разпространяването на вируса и в същото време да подпомогнем възобновяване на нашите стопански системи и свободното придвижване на хора, артикули и капитали ", добави Захариева и показа българския проект за намаляване на рестрикциите, включващ поетапно възобновяване на работата на заведенията за публично хранене, комерсиалните обекти и бъдещото облекчение на пропускателния режим по границите.

По думите й сега към момента страната ни не е отменила 14-дневната карантина на всички идващи жители, без значение дали са българи или чужденци. В взаимозависимост от развиването на епидемиологичната конюнктура тази мярка можело да бъде преразгледана.

Видеоконферентният диалог бе по самодейност на немския външен министър Хайко Маас във връзка показания предходната седмица от Европейската комисия пакет за туризма и превоза.

Министрите одобриха и обща декларация, в която приканват отслабването на ограниченията да стане координирано и поетапно по авансово координиран метод сред страните-членки на Европейски Съюз, да се подсигурява безвредното пътешестване и завръщане на европейските жители, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна сигурност в превоза.

Първите дипломати приканиха бизнесът да взе участие отговорно в използването на ограниченията за сигурност при отслабването на ограниченията и се схванаха още веднъж да обсъдят развиването на обстановката в първата половина на юни, когато ще са налице първи съответни ограничения за практическо облекчение на трансграничните пътувания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР