11 трофея за осем години. Ерата на Йохан Кройф и

...
11 трофея за осем години. Ерата на Йохан Кройф и
Коментари Харесай

Отборът, който промени футбола завинаги

11 трофея за осем години . Ерата на Йохан Кройф и тоталния футбол. Христо Стоичков и „ Барселона” с Купата на европейските първенци.

Всичко това в този момент е просто част от историята, само че имаше времена, в които последователите на 24-кратните първенци на Испания не чакаха гръмки победи или каквито и да било триумфи – нито вкъщи, нито по терените на Европа.

Титлите и трофеите попадаха в ръцете на други. Предимно в тези на огромния мадридски противник „ Реал”.

Европейската купа бе мираж. Нещо като еднорог – говорило се за нея, мечтаело се за нея, виждали са се нейни фотоси с други тимове. Но в никакъв случай не е била увивана в шалче с каталунските цветове на „ Барса”.

До 20 май 1992 година – деня, който блаугранас побеждава „ Сампдория” с 1:0 на „ Уембли” и подвига най-желания трофей.

Това е денят, в който прозвището Дрийм тийм на „ Барселона” става нарицателно за покоряването на футболния връх и смяната на играта.



По това време за „ Сампдория” играят Джанлука Виали и Роберто Манчини. Но пък каталунците имат Михаел Лаудруп, Пеп Гуардиола, Роналд Куман и… Христо Стоичков.

След нулеви деветдесет минути на превъзходния „ Уембли” в Лондон следват продължения. В 111-ата минута Куман извършва брилянтен директен свободен удар и бележи за 1:0. Гол с цената на КЕШ. Трофеят най-сетне отпътува за Каталуния.

В интервала 1988-1996 година тимът на „ Барселона” се трансформира в безспорен хегемон в Испания с четири поредни шампионски трофеи. За първи път от много време излиза победител в конкуренцията на „ Реал” и „ Атлетико” и заема полагащото му се място на футболната карта на Европа.

Тимът на Кройф печели всичко – КЕШ, Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, Купата и Суперкупата на Испания. И поставя основите на тима подобен, какъвто го познаваме през днешния ден.

Великият Дрийм тийм на „ Барселона” ще се събере още един път, а сцена на легендите ще бъде стадион „ Берое” в Стара Загора. На 20 септември някогашните съотборници на Стоичков ще зарадват многочислените си почитатели в България с другарски мач против Камата и другари.

Двубоят стартира в 20 ч., а специфичното студио на bTV Action започва час по-рано. Звездният конфликт ще бъде излъчен и директно на уеб страницата btvnovinite.bg.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР