11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария,

...
11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария,
Коментари Харесай

Унгария уверява: 11-те украинци, предадени й от Русия, са свободни

11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария, са свободни. Това настояват ръководещите в Будапеща, след вчерашната гневна реакция на Министерство на външните работи на Украйна. Те могат да изоставен Унгария по лично предпочитание или да останат там. Това е декларирал представителят на държавното управление Золтан Ковач за CNN.

В същото време от Киев декларират, че няма никакъв директен контакт с тях.

Предаването на пленниците е станало вследствие на съдействието сред Руската православна черква и унгарския Малтийски медал. Министърът на външните работи Петер Сиярто категорично акцентира, че унгарските управляващи не са взели участие по никакъв метод в договарянията.

Според уверенията на Золтан Ковач освободените украински непринудено са били предадени на Унгария. Някои от тях като поданици на Закарпатието са с унгарско поданство, останалите са получили статут на бежанци.

За предаването на украинските военнопленници първа заяви Руската православна черква на 8 юни, като тогава от Киев обявиха, че не знаят за договаряния сред Москва и Будапеща и не могат да потвърдят местоположението на 11-те пленени бойци.

Едва на 16 юни Олег Котенко, упълномощения държавен представител по въпросите за изчезналите и взетите в плен, съобщи, че Украйна е намерила удостоверение, че те се намират на територията на Унгария. Вчера обаче Министерство на външните работи Украйна обявиха, че изискванията им на престояване в Унгария не разрешава да се приказва за техния свободен статус. Всички опити на украинските дипломати да открият директен контакт с тях не са имали триумф - те са държани в изолираност, нямат достъп до информация, срещите с родственици протичат в наличието на трети лица и им отхвърлят контакт с посолството на Украйна.

Подобни дейности на Будапеща слагат под въпрос заявените филантропични претекстове за депортирането на украинци в Унгария. Освен това те могат да бъдат квалифицирани като нарушаване на наредбите на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР