11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария,

...
11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария,
Коментари Харесай

Унгария уверява, че 11-те украинци, предадени й от Русия, са свободни

11-те украински военнопленници, които бяха предадени от Русия на Унгария, са свободни . Това утвърждава Будапеща, след вчерашната гневна реакция на Министерство на външните работи на Украйна. Те могат да изоставен Унгария по лично предпочитание или да останат там, съобщи представителят на държавното управление Золтан Ковач, за CNN.

Киев декларира, че няма никакъв директен контакт с тях.

Предаването на пленниците е станало вследствие на съдействието сред Руската православна черква и унгарския Малтийски медал. Министърът на външните работи Петер Сиярто категорично акцентира , че унгарските управляващи се на взели участие по никакъв метод в договарянията.

Според уверенията на Золтан Ковач освободените украински непринудено са били предадени на Унгария. Някои от тях като поданици на Закарпатието са с унгарско поданство, останалите са получили статут на бежанци.

За предаването на украинските военнопленници първа заяви Руската православна черква на 8 юни, като тогава от Киев обявиха, че не знаят за договаряния сред Москва и Будапеща и не могат да потвърдят местоположението на 11-те пленени бойци.
 Русия предала военнопленници на Унгария
Русия предала военнопленници на Унгария

С благословия от патриарх Кирил и Руската православна черква

Едва на 16 юни Олег Котенко, упълномощения държавен представител по въпросите за изчезналите и взетите в плен, съобщи, че Украйна е намерила удостоверение, че те се намират на територията на Унгария . Вчера обаче Министерство на външните работи Украйна обявиха, че изискванията им на престояване в Унгария не разрешава да се приказва за техния свободен статус. Всички опити на украинските дипломати да открият директен контакт с тях не са имали триумф - те са държани в изолираност, нямат достъп до информация, срещите с родственици протичат в наличието на трети лица и им отхвърлят контакт с посолството на Украйна.

Подобни дейности на Будапеща слагат под въпрос заявените филантропични претекстове за депортирането на украинци в Унгария. Освен това те могат да бъдат квалифицирани като нарушаване на наредбите на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи.
 Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария
Украйна с остра позиция за пленници, върнати от Русия в Унгария

Киев твърди, че те са държани в изолация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР