11 случая за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са

...
11 случая за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са
Коментари Харесай

Прокуратурата: Медицински одит са подценили 11 съмнения за лекарски грешки

11 случая за подозрения за лекарски неточности през 2017 година са били преценени от Изпълнителната организация " Медицински одит " като " маловажни " и държавното обвиняване въобще не е било известено за тях. Това разгласи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова във връзка инспекция на Върховната административна прокуратура на активността на Медицинския одит за предходната година. 

В половината от неглижираните случаи става дума за новородени бебета. Разследванията постфактум ще са сложни, в това число и поради неналичието на аутопсии на някои от умрелите в лечебните заведения, само че прокурорите щели да положат старания, с цел да могат околните им да получат правдивост, разяснява Арнаудова и разясни, че става дума за  сигнали " за умряли бебета, освен в Стара Загора, а на територията на цялата страна, за които даже не е формиран констативен протокол, в който да са разказани някакви нарушавания, а върху отчета има резолюция " незначителен случай ". 

Специализираната наказателна прокуратура пък ще ревизира данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната организация " Медицински одит ", които спестявали актове за административно нарушаване на избрани компании и физически лица. Това е ставало посредством жестоко тъпчене на контролните правила, сподели представителят на основния прокурор. Засега следствието на спецпрокуратурата обгръща дейности единствено през 2017 година, когато отпред на Медицинския одит са доктор Златица Петрова и доктор Михаил Христов. 

Върховни прокурори са разкрили данни за превишаване на власт от длъжностни лица от организацията за да се набави за проверяваните физически и юридически лица полза - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушаване и да не им бъдат налагани административни санкции, от което е можело да настъпят немаловажни нездравословни последствия, се споделя в известието. За дейностите на контролния орган Румяна Арнаудова сподели:
" Съвсем искрено Ви споделям, че си задавам въпроса какво е правила в последните три години. Според мен е имитирала административно-наказателна активност. Начинът, по който са заложени тези правила, неизбежно водят до извод на българския съд, че поради процесуални нарушавания, наказателно разпореждане, даже и да бъде издадено такова, предстои на анулация, т.е. действително нищо не може да се реализира с порочни средства ". 

Всички проблеми са изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ги е пренасочила по подготвеност към съответните Окръжни прокуратури в страната.

Що се отнася до първичната инспекция на Върховната административна прокуратура, тя е открила, че одобрените от управлението на „ Медицински одит “ Инструкция за реализиране на контролната активност и Методически инструкции към нея опонират на Наредбата за инспекциите в лечебните заведение от 2010 година. За да поправя това несъгласие, е сезиран здравният министър.

Материалите за недокладвани на прокуратурата смъртни случаи в лечебни заведения пък ще се ревизират от окръжни прокуратури по места, с цел да се откри дали не става дума за причиняване на гибел при професионална несъобразителност.

Междувременно стана ясно и че здравното министерство краткотрайно е прекратило пълномощията на шефа на Изпълнителна организация " Медицински одит " Златица Петрова до привършване на проверката на прокуратурата за закононарушения по работа в организацията. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след съвещанието на парламентарната здравна комисия през днешния ден. Той съобщи, че до него не са достигали сигнали за нарушавания в медицинския одит.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР