11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е

...
11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е
Коментари Харесай

Медицинските сестри - на протест на 11 септември, полицаи и пожарникари ще подкрепят

11 септември, 15:00 часа, пред Народното събрание – това е мястото, където медицински експерти от цяла България ще излязат на митинг и ще заявят настояванията си пред страната, с цел да може да практикуват обикновено специалността си. Подкрепа ще има и от синдикатите на служителите на реда и пожарникарите (СФСМВР) – освен с позиция, само че и с хора, показа източник на Actualno.com.
Става въпрос за медицинските сестри, фелдшерите, акушерите, физиотерапевтите и така нататък, само че митингът не се поддържа от Българския лекарски съюз (БЛС), прецизираха уредниците на самодейността. Всъщност едно от главните им претенции е обвързвано точно със съсловните организации – смяна в закона, с цел да може да се учредят обособени организации за обособените експерти.
В момента представител на всички тези здравни експерти отвън лекарите е Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ). Но мнозина от сектора не са удовлетворени от това посланичество, защото асоциацията не взема отношение към заплащането, а също така се оказва на процедура невероятно да ѝ бъде изработен одит. Недоволна здравна сестра показа пред Actualno.com, че месечно за наложителното участие в БАПЗГ (иначе не можеш да упражняваш професията) всяка здравна сестра дава по 5,60 лв.. Ние сме към 25 000 души, става въпрос за доста пари – къде отиват те, попита тя. От думите ѝ стана ясно, че най-малко до момента нито Национална агенция за приходите, нито омбудсманът, нито президентът са могли да дадат съответен отговор или най-малко тенденция по какъв начин може да бъде изработен одит на БАПЗГ.
Друго значимо искане на медицинските сестри е нарастване на главната заплата и тя да се равнява на две минимални. Сега минималното заплащане по трудов контракт в България е 560 лв.. Освен това, медицинските сестри упорстват за по-високо заплащане на нощния труд. Сега то е 25 стотинки, само че съгласно тях би трябвало да стане най-малко 3 лв..
Важно искане е и това работещите в реанимация да не карат повече от 7 поредни часа. Сега нормата е като за естествен работен ден – най-малко 8, само че реанимацията е най-натовареното поделение на всяка болница.
До месец-месец и половина се чака Мая Илиева и подкрепящи я медицински сестри да записват собствен профсъюз - като неправителствена организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР