11 сдружения и асоциации се обединиха и написаха отворено писмо

...
11 сдружения и асоциации се обединиха и написаха отворено писмо
Коментари Харесай

11 сдружения с отворено писмо относно Закона за биологично разнообразие

11 сдружения и асоциации се сплотиха и написаха отворено писмо до премиера, външния министър и основния прокурор, по отношение на промените в Закона за биологично многообразие.

В писмото се насочат рецензии към организацията WWF и към обединението „ За да остане природа в България”. Според създателите на отвореното писмо на прицела на двете организации са измененията в Закона за биологичното многообразие.

„ Целта на „ зелените “ е да провалят законопроекта, тъй като той ще даде опция да се потвърди, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила”, се споделя в писмото. „ За разлика от европейската процедура, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „ зелените “ неправителствени организации в интервала 2005-2007 година. За тази активност те са получили 9 милиона лв.. Въпреки получената голяма сума, с цел да инкасират оптималната облага, „ еколозите “ са подменили европейската методология, като не е спазено главно условие, като с изключение на с екологични, да се съобразят с културни, обществени и стопански фактори. Не е направена и наложителната обществена осведомителна кампания”, се споделя още в писмото.

Екоорганизациите пък били работили по планирани данни. „ Тоест по догатки къде вероятно растителният или животинският тип би могъл да присъства”.

Това било и повода Натура 2000 в България да доближава до 34% от територията на страната, до момента в който в други страни е доста по-малък %.

„ У нас предпазените зони са толкоз раздути, тъй като всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства”, се споделя още в писмото. „ Заради тази машинация и манипулиране на данни, постоянно против страната ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена въз основата на научни данни, а посредством фалшификации”. Освен това нямало нито една зона от Натура 2000 с публични протоколи, доказващи изследвания на терен.

Авторите на отвореното писмо назовават Натура 2000 в България „ голямо престъпление”.

„ В същото време измененията се поддържат от огромната част от научната общност”, настояват още създателите. „ С измененията в Закона за биологичното многообразие Министерство на околната среда и водите желае да вкара ред, с цел да се види въз основата на какви научни данни в дадена зона са посочени скъпи растителни или скотски видове”.

„ Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от МОСВ”, се споделя още в писмото. Освен това се приканва прокуратурата да стартира инспекция на клона на WWF в България, а Министерство на външните работи да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и активността на непознатите неправителствени организации у нас.

Писмото е подписано от съдружие "Зелена Кресна ", съюз "Интелигентна България ", Български-ловно риболовен съюз, съдружие "Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле ", Балкански център за резистентност и екоинженеринг, съдружие "Клъстър зелен превоз ", национална асоциация "Българско Черноморие ", Национално гражданско съдружие „ Природата за хората “, Национална гражданска коалиция „ Природата за хората и районите “, коалиция „ За да останат хора в България”, Зелен алианс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР