11 протеста се очаква да се проведат днес само в

...
11 протеста се очаква да се проведат днес само в
Коментари Харесай

11 протеста съпътстват дебатите в парламента

11 митинга се чака да се проведат през днешния ден единствено в София около дебатите и гласуването на вота на съмнение към държавното управление на Кирил Петков. От едната страна на Народното събрание ще стачкуват в поддръжка на кабинета, а от другата страна - против него. Уведомленията за осъществяване на демонстрациите са 3-дневни - от през днешния ден до четвъртък.

От Столична община, където според условията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите би трябвало да заявят желанията си за митинги, споделят, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия придвижване " Да, България ", партия " Възраждане ", Вътрешна македонска революционна организация, съдружие " Толерантност " и национално придвижване " Хан Кубрат ", а останалите 6 са подадени от разнообразни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: против промяната на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев; в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков; срещу кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; против високите цени на горивата; за обезщетения за високите цени на енергоносителите; отбрана на българския народен интерес в Северна Македония.

Малко след 7:00 ч. тази заран последователи на Вътрешна македонска революционна организация и група жители блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица " Цар Иван Шишман " в центъра на София. Сред протестиращите бе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Пред дома на Петков имаше плакати с надписи " Не продавам Македония " и " Оставка ".

" Искаме да отговори на въпросите какъв брой позиции има България, желаеме да отговори на въпроса по какъв начин са обезпечени правата на българите в другите оферти, желаеме и отговор на това госпожа Чернева продължава ли да прави външна политика или не ", съобщи Джамбазки.

За 11:00 ч. през днешния ден в Народното събрание е планувано началото на самото разискване по вота на съмнение, който опозицията внесе против държавното управление на Кирил Петков. Мотивът е неуспех във финансовата и икономическата политика.

Предизвикателството пред ръководещата коалиция е извънредно съществено. Трите обединения в нейния състав - Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, разполагат с едвам 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от Има Такъв Народ, които ѝ дадоха обещание поддръжката си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на съмнение, против кабинета би трябвало да гласоподават най-малко 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е задоволителна, с цел да смъкват властта.

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласоподаване на вота ще се организира 24 часа след приключването им. Това значи, че ориста на кабинета ще бъде решена в сряда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР