11 Ноември - св. МинаНа този ден имен ден празнуват:

...
11 Ноември - св. МинаНа този ден имен ден празнуват:
Коментари Харесай

На 11 ноември започват „Вълчите празници”

11 Ноември - св. Мина

На този ден имен ден честват: Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория

 

На 11 ноември, почитаме свети Мина като настойник на фамилията. Името му значи " месечина, луна ". На днешния ден честват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Известен вълшебник, Свети Мина е настойник на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и настойник на всички национални лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и дамите, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благоденствие на дома. Св. Мина бил боец в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан.

Информация за св. Мина

В този ден православната църква уважава паметта на св. мъченици Мина, Виктор, Стефанида и Викентий.

От 11 ноември стартират " Вълчите празници ".

Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи.

Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.

В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си разрешавали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по мрачно и да се срещат с обичаните си след залеза на слънцето.

По това време хората довършвали всички стартирани поправки, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР