11 награди за опазване на природата и горите на България

...
11 награди за опазване на природата и горите на България
Коментари Харесай

Инвеститор съди юрист от РИОСВ, спрял унищожаване на понто-сарматски степи

11 награди за запазване на природата и горите на България раздадоха по време на взаимна конференция в Българска телеграфна агенция от Изпълнителната организация по горите (ИАГ) и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Повод за премиите са някои от разкритите закононарушения против дивата природа през 2017 г .

От 11-те награди в акцията има две двойни и една тройна. Наградата, която има грамота и парична стойност, се разделя сред номинираните.

Главният правист на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна Стела Дочева е наградена за това, че на 14 септември 2017 година е направила инспекция на място по сигнали за унищожаването на понто-сарматски степи.
При инспекцията е открито разораване на степите. Дочева стопира с констативен протокол дейностите на притежателя на земята. По този метод са избавени към 2/3 от територията, която месец по-рано е била опожарена.

Дочева е спряла разораването като служебно лице, само че вложителят й завежда частно дело, което към момента не е решено, стана ясно по време на награждаването й.

Журналистът Босилена Мелтева бе наградена поради материалите си, с които разкрива, че са п оставяни отровни примамки през март 2017 година Номинацията й е от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Екологът Людмил Хайдутов от Българска академия на науките получи премия за разпространение на проблемите против предпазени типове животни и битката против тях. Той поддържа страница във Facebook за противозаконна онлайн търговия с животни .

Инж. Александър Дунчев от Асоциацията на парковете в България (АПБ) получи премия за три разкрити случая - заличаване борова гора в кв. " Сеславци ", София . Гората там е изцяло унищожена, маркирани са тънки дървета, а са отсечени дебелите.

Вторият случай е за изсечена дъбова гора в Ихтиман на 10 км от Автомагистрала " Тракия ". Отсечени са 40 кубика дървета без маркировка. Третият случай е за противозаконна сеч в ловна гора в Дикчан . Самият Дунчев благодари на сътрудниците си, че имат воля да работят.

 Каруца и 14 куб. м. дърва хванаха инспектори и жандармерия в Ихтиман и Пирдоп
Каруца и 14 куб. м. дърва хванаха инспектори и жандармерия в Ихтиман и Пирдоп

През последните 10 дни са формирани 11 акта по Закона за горите

Тройната премия получиха Стоян Христов, Венелин Койчев и Николай Стайков от Дирекция народен парк Централен Балкан. Тримата са работили против бракониерски похищения върху едри грабливи птици.

Биологът Елица Иванова бе номинирана от " Биоразнообразие " за своя принос против трафика на предпазени типове. При награждаването й оповестиха, че Иванова е основала казус в правосъдната процедура - иззетите животни са върнати преди привършване на делото, разгласи Ваня Рътарова Българско дружество за защита на птиците.
Самата Иванова разгласи своя лозунг: " Няма метод да няма метод. " Важното е да сме дейни при търсене на решения, добави награденият биолог.

Полицаите Илхан Емин Фаик и Илхан Скендер Ахмед от село Черноочене са номинирани от РИОЗ Хасково за избавяне на 37 костенурки . Те на два пъти стопират бракониерите и избавят костенурките.
При връчването на премията Илхан Фаик разгласи, че нарушителите са арестувани и са наказани и тримата. " При нас нещата се случват ", добави инспекторът.

Веселин Коев е специалист биоразнообразие към парк " Персина ". При награждаването му стана ясно, че той е един от главните мотори в напъните за запазване на морския орел и неговите най-ключови местообитания в България - крайречните гори по Дунавските острови " Персина ".

Пожарникарите Светослав Станков и Светослав Ангелов от районната дирекция Видин са избавили щъркели от горящото им гнездо. На 3 юли т.г. те реагират на сигнал за горящо щъркелово гнездо. Пожарът евентуално е породен от късо съединяване в електрически стъл б. Двете птици са обгрижени в пожарната и по-късно са предадени на " Зелени Балкани " в Стара Загора, обясниха при тяхното награждаване.

Горският жандарм от Бургас Петър Николов е награден за спасяването на дребен писклив орел - типът е включен в Червената книга.
На 15 юли 2015 година в землището на село Ливада, Бургаско, Петър Николов открива млада птица в безпомощно положение, паднала под дърво. Той я предава на орнитолози. По-късно птицата е превозена в избавителен център в София.

С тези награди от ИАГ и Българско дружество за защита на птиците демонстрират, че има хора, които отстояват персонална идея в отбрана на публичния интерес, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР